E-parakstu ieviesīs «Lattelekom» un Latvijas Pasts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien Ministru kabinets steidzamības kārtā izskatot Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta ziņojumu par vienošanos droša e-paraksta ieviešanai, atbalstīja trīspusējā līguma projektu starp valsti, SIA «Lattelekom» un Latvijas Pastu.

Ministrijām un citām valsts pārvaldes iestādēm uzdots īstenot droša elektroniskā paraksta ieviešanas pasākumus, tam izmantojot šā gada valsts piešķirtos finanšu līdzekļus. No nākamā gada e-paraksta ieviešanai vajadzīgie līdzekļi atsevišķi tiks paredzēti valsts budžetā.

Līguma izpildi uzdots koordinēt Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātam. Sekretariātam uzdots arī veikt centralizētu iepirkuma procedūru, lai iegādātos kvalificētus sertifikātus lietotāju — valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku — vajadzībām.

Saskaņā ar līguma projektu Latvijas Pasts kļūs par uzticamu sertifikācijas pakalpojuma sniedzēju, bet «Lattelekom» būs projekta tehnoloģijas partneris, nodrošinot sertifikācijas pakalpojumu sniegšanai vajadzīgo informācijas tehnoloģiju infrastruktūru un tās ekspluatāciju.

Savukārt valsts apņemsies nodrošināt Latvijas Pastam datu apstrādes iespēju ar iedzīvotāju reģistra datiem un piešķirt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei finansējumu vajadzīgās infrastruktūras izveidei un uzturēšanai.

Līguma projekts paredz, ka valsts nodrošinās vismaz 50 000 sertifikātu iepirkumu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem.

Līguma projektam pievienots valdībā jau apstiprinātais e-paraksta ieviešanas grafiku, saskaņā ar kuru pirmos e-paraksta sertifikātus paredzēts izsniegt nākamā gada martā, kad plānots ieviest arī e-pakalpojumus, izmantojot drošu e-parakstu.

Kā aģentūru LETA informēja e-pārvaldes sekretariāta preses sekretārs Tonijs Šabovics, pagaidām nav aprēķināts, cik valstij izmaksās ar e-paraksta sertificēšanu un sertifikātu iepirkumu saistītie pasākumi.

«No valsts budžeta šogad nepiešķirs līdzekļus, jo «Lattelekom» un Latvijas Pasts par saviem līdzekļiem veidos sertifikācijas centru,» sacīja Šabovics. Tiesa, vēlāk būs virkne e-pakalpojumu, kuru iepirkumam nepieciešamās izmaksas tiks aprēķinātas «katras ministrijas ietvaros atsevišķi».

Tāpat nav zināms, cik izmaksās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei nepieciešamās infrastruktūras izveide un uzturēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu