«Lattelecom» plāno 60% mājsaimniecību piedāvāt optisko internetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Sakaru operators SIA «Lattelecom» iecerējis trīs gadu laikā 60% Latvijas mājsaimniecību piedāvāt optiskos interneta pieslēgumus ar ātrumu līdz 500 megabitiem sekundē (Mbps), šonedēļ, tiekoties ar žurnālistiem, teica «Lattelecom» optikas biznesa direktors Raivis Mackevičs.

Neformālā prezentācijā Mackevičs atzina, ka šajā laika posmā ar optisko tīklu iecerēts pārklāt 85% Rīgas mājsaimniecību. Pārklājums nozīmē, ka tīkla aptvertā teritorijā ir iespējams mājokļiem un uzņēmumiem pieslēgt optisko internetu, bet pārklājuma skaitļi parasti neatspoguļo faktisko lietotāju skaitu.

Mackevičs stāstīja, ka patlaban optiskā interneta pieslēgumu skaits pārsniedzis 12 000 uz 112 000 mājokļu pārklājuma bāzes. Vēl janvāra beigās «Lattelecom» sveica 10 000. optiskā interneta lietotāju - kādu jelgavnieci. Vienlaikus «Lattelecom» paziņojumā medijiem pavēstīja, ka kopējais platjoslas interneta lietotāju skaits (ieskaitot optiskos pieslēgumus) ir sasniedzis 200 000.

Vispopulārākais optiskā pieslēguma veids ir 100 Mbps, tam seko 200 Mbps ātruma pieslēgumi. Tā kā produktu parasti pārdot komplektā ar bezmaksas telefoniju un «Lattelecom» interaktīvo televīziju, Mackevičs norādīja, ka 100 Mbps ātrums nodrošinot parastas un augstas izšķirtspējas (high definition/HD) televīzijas skatīšanos, kas varētu būt viens no galvenajiem iemesliem šāda pieslēguma ierīkošanai.

Pieaugot 100 Mbps interneta lietotāju skaitam, Mackevics prognozēja, ka Latvija varēs drīzumā pretendēt uz pirmo vietu pasaulē interneta lejuplādes ātrumā (patlaban Latvija ir trešajā vietā). Eiropas mērogā Latvija jau varot lepoties ar ātrāko internetu visā kontinentā, apsteidzot Zviedriju.

«Lattelecom» pasākums notika dzīvojamās ēkas «Skanstes virsotnes» tukšā 22.stāva dzīvoklī, kuru var raksturot kā paraugprojektu optikas ierīkošanai jaunos mājokļu projektos. Uzceļot augstceltni, tika ievilkta vietējā optiskā «maģistrāle» visas mājas augstumā ar optiskiem atzariem uz katru dzīvokli, tādējādi ekonomējot uz ierīkošanas izmaksām.

Tomēr «Lattelecom» menedžeris atzina, ka optikas ievilkšana savrupmājās un dažos jaunu māju ciematos varētu būt problemātiska, jo uz izkliedētām individuālām ēkām jāvelk individuāli optiskie kabeļi. Ja mājas iedzīvotāji patiesi vēloties optiku, esot iespējas «līdzfinansēt» kabeļa ierakšanu, izmaksas daloties starp mājas īpašniekiem un «Lattelecom».

Tāpat Mackevičs teica, ka pēc plānotās 60% Latvijas mājsaimniecību pārklāšanas ar optiskā interneta tīkla tikšot meklēti biznesa modeļi, kā izvērst ātrāku internetu ārpus optiskā tīkla zonām.

Mackevičs arī stāstīja par pakalpojumiem, kurus varētu vidējā termiņā piedāvāt optiskā interneta klientiem. Viens, kuru «Lattelecom» patlaban pēta, ir «mākoņdatošana» jeb «cloud computing» privātajiem lietotājiem. Tas nozīmē, ka privātpersonas varētu uzkrāt personīgus failus (foto, video, grafiku) attālinātos glabāšanas resursos un arī izmantot (iespējams par nelielu nomas maksu) dažādas lietojumprogrammas, tostarp video montāžu un attēlu apstrādi.Vēl Mackevičs stāstīja, ka internetā sākuši parādīties tā sauktā «Web.3.0» iedīgļi, kas piedāvā internetu uztvert kā trīsdimensionālu vidi vai sava veida sintētisku alternatīvu realitāti. Kopā ar trīsdimensionālo televīziju, kas arī prasa lielus interneta pieslēguma ātrumus, šādu internetu varēs baudīt ar īpašām brillēm vai visaptverošu virtuālās realitātes ķiveri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu