Aptur vairāku Latvijas torrentu trakeru darbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāku Latvijas interneta mājaslapu īpašnieki, kas līdz šim piedāvāja lejuplādēt torrentu failus, lai ar to palīdzību iegūtu filmas, mūzikas ierakstus un citus datus, ievietojuši paziņojumus par darbības pārraukšanu.

Kā pārliecinājās aģentūra LETA, interneta resursā «outlaw.lv» publicēts paziņojums, ka to slēgusi Ekonomikas policija (EP). Arī atsevišķās Latvijas interneta dienasgrāmatās jeb blogos šonedēļ parādījušies pieļāvumi, ka Latvijā populārāko torrentu trakeru darbības apturēšana saistīta ar EP rīcību.

Tā, piemēram, torrenta failu lejuplādēšana vairs nav iespējama plašāk pazīstamajos «bithack.lv» un «danger.lv», no kuriem pēdējais paziņojis, ka pārtrauc savu darbību uz nenoteiktu laiku, un sola, ka drīz šeit būs pieejams forums, kurā varēs vairāk izlasīt par iemesliem, kas pamudinājuši projektu slēgt. Savukārt «bithack.lv» ir kļuvis par recepšu portālu, un, kā norāda portāla veidotāji, «arī ar EP mums problēmas nav bijušas, jo visas receptes pirms ievietošanas tiek pārbaudītas pret plaģiātismu».

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšniece Sintija Virse, pērnā gada 18. decembrī EP sākts kriminālprocess par nelegālām darbībām ar autortiesību un blakustiesību objektiem.

www.outlaw.lv

Minētās darbības veikusi anonīmu personu grupa, izmantojot segvārdus.

Izmeklēšanas laikā pēc segvārdiem EP identificējusi potenciālās aizdomās turamās personas, un 18. februārī šo personu dzīvesvietās saskaņā ar tiesneša lēmumu tika veiktas kratīšanas.

Pēc šo personu aizturēšanas vairākos uzņēmumos izņemti informācijas nesēji, kā arī attālinātas piekļuves informācija, kam ir lietisko pierādījumu nozīme kriminālprocesā.

Patlaban šo objekti nosūtīti ekspertīzes veikšanai VP Kriminālistikas pārvaldei.

Kā informēja Virse, 20. februārī aizturētās personas tika atzītas par aizdomās turamajiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma (KL) 148. panta «Autortiesību un blakustiesību pārkāpšana» 1. daļā un 5. daļā — par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu.

Tāpat personas tiek turētas aizdomās par KL 149. panta «Nelikumīgas darbības ar autortiesību un blakustiesību objektiem» 2. daļas un 4. daļas pārkāpumiem par autortiesību un blakustiesību objektu nelikumīgu realizāciju, kā arī par citādu materiāla labuma gūšanu, izmantojot šos objektus, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, un pēc eksperta atzinuma saņemšanas process tiks nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai uz Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūru.

www.outlaw.lv

www.bithack.lv

Kā aģentūrai LETA sacīja SIA «Microsoft Latvija» pretpirātisma vadītāja Sanita Meijere, kura iepriekš ieņēma izpilddirektores amatu «Business Software Alliance» Latvijas organizācijā, torrentus un citas failu apmaiņas programmas personas datoros drīkst uzglabāt un izmantot, piemēram, apmaiņai ar paša veidotiem sižetiem, taču Autortiesību likums aizliedz šādā veidā apmainīties ar autortiesību objektiem.

Meijere sacīja, ka ar šāda veida failu apmaiņas mājaslapu veidošanu un uzturēšanu tiek sekmēta ar likumu aizsargāto autortiesību pārkāpšana un tas jau ir smagāka rakstura pārkāpums. Par to iespējams piemērot likuma pantu par «izplatīšanu», jo cilvēks ne tikai pats, izmantojot, piemēram, «DC++», klausās mūziku, bet arī piedāvā to darīt citiem.

Par šādu pārkāpumu Krimināllikums paredz par vainīgu atzītajai personai piemērot arestu vai piespiedu darbus, vai arī naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Pēc Meijeres teiktā, interneta resursu slēgšana, visticamāk, ir saistīta ar pierādījumu vākšanu un nelikumīgu darbību pārtraukšanas nodrošināšanu.

Viņa atgādināja, ka jau pērn vasarā slēgtas vairākas līdzīgas mājaslapas. Lai gan par pārkāpumiem tiesībsargi ierosinājuši kriminālprocesus, pagaidām neviena krimināllieta nav iztiesāta — atsevišķas lietas gan jau policija nodevusi prokuratūrai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu