Pieņem e-dokumetu aprites noteikumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien pieņēma elektronisko dokumentu izstrādāšanas, noformēšanas, glabāšanas un aprites noteikumus, nosakot e-dokumentu aprites kārtību starp valsts, pašvaldību iestādēm un fiziskajām un juridiskajām personām.

Noteikumi paredz iespēju rakstveidā vienoties par elektroniskā dokumenta parakstīšanu ar elektronisko parakstu, un šādā gadījumā nav jāizmanto drošs elektronisks paraksts. Savukārt elektronisko dokumentu apriti nodrošina, izmantojot elektronisko pastu, valsts un pašvaldību iestāžu izveidotas speciālas tiešsaistes formas. Dokumentu apritei var tikt izmantoti arī e-pasti un 3,5 collu formāta disketes.

Noteikumi nosaka, ka elektronisko dokumentu izstrādāšanā un noformēšanā jāizmanto «.txt», «.rtf» , «.sgml», «.jpeg» «.tiff», «».png» vai «.cgm» failu formāti. Iespējams izmantot arī citus formātus, informāciju par to norādot savā mājas lapā internetā vai citādi publiskojot.

Saskaņā ar noteikumiem fizisku personu sagatavotajam e-dokumentam jāietver parakstītāja vārds, uzvārds, personas kods, e-pasta adrese, adresāta pilns nosaukums, dokumenta izstrādes vietas nosaukums un drošs e-paraksts un laika zīmogs.

Privāto juridisko personu sagatavotam e-dokumentam jāietver pilns nosaukums, reģistrācijas numurs vai nodokļu maksātāja reģistrācijas kods, juridiskā adrese vai elektroniskā pasta adrese, uz kuru vēlas saņemt atbildi, kā arī jānorāda dokumenta adresāta — iestādes pilns nosaukums.

Tāpat jābūt minētam dokumenta veida nosaukumam un dokumenta izstrādāšanas, izdošanas, pieņemšanas vai parakstīšanas vietas nosaukumam. Turpat jānorāda arī dokumenta parakstītāja vārds, uzvārds un ieņemamais amats. Dokumentu apstiprina drošs elektroniskais paraksts un laika zīmogs.

Valsts un pašvaldības iestāžu izstrādātos e-dokumentos jābūt norādītam iestādes pilnam nosaukumam, juridiskajai adresei, tālruņa numuram un oficiālajai elektroniskā pasta adresei, dokumenta veida un izstrādāšanas, izdošanas, pieņemšanas vai parakstīšanas vietas nosaukumam. Dokuments tiek apstiprināts ar drošu e-parakstu un laika zīmogu.

Saņemot elektronisko dokumentu, iestādei jāpārbauda, vai elektroniskais paraksts ir piesaistīts parakstītājam. Iestādei jāreģistrē e-dokumenta saņemšanas datums, laiks, iesniedzējs un iesniedzēja elektroniskā pasta adrese un vienas darbdienas laikā jānosūta iesniedzējam paziņojums par dokumenta saņemšanu uz elektroniskā pasta adresi, no kuras dokuments nosūtīts iestādei.

Par elektroniskā dokumenta parakstīšanas laiku tiek pieņemts laika zīmoga pievienošanas datums un laiks.

Noteikumi paredz, ka valsts un pašvaldību iestādei nav pienākums dokumentēto informāciju izsniegt elektroniskā formātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu