Zemūdens radības izdala smieklu gāzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau iepriekš bija zināms, ka cilvēki un mājdzīvnieki gremošanas procesa gaitā izdala kaitīgas gāzes, kas veicina siltumnīcas efektu, taču tagad vācu pētnieki atklājuši, ka arī ūdenī mītošās radības izdala smieklu gāzi.

Zinātnieki no Maksa Planka institūta un Dānijas Orhūsas universitātes atklājuši, ka divvāku gliemji, saldūdens gliemeži un citas ūdens radības izdala slāpekļa oksīdu jeb smieklu gāzi ūdenī esošā slāpekļa dēļ. «Cilvēku radītā piesārņojuma dēļ ūdenī ir palielināts slāpekļa daudzums, un, jo vairāk ūdenī ir slāpekļa, jo vairāk ūdens iemītnieki radīs šo kaitīgo gāzi,» pavēstīja Fanija Aspetsperga no Maksa Planka institūta.

Viņa piebilda, ka par gāzi pagaidām vēl nav nekādas kvantitatīvas informācijas, taču tā varētu nodarīt lielu kaitējumu klimatam, ja slāpekļa piesārņojums turpinās pieaugt kā līdz šim.

Slāpekļa oksīds ir viena no siltumnīcas efektu izraisošām gāzēm, kas nepārtraukti nonāk atmosfērā kopš industriālā laikmeta sākuma. Siltumnīcefekta gāzes uzkrājas Zemes atmosfērā, visā pasaulē izraisot temperatūras paaugstināšanos.

Tomēr galvenais globālās sasilšanas iemesls ir cita siltumnīcas efektu izraisošā gāze - oglekļa dioksīds, kas rodas, sadegot fosilajam kurināmajam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu