Šogad Zinātnieku nakts būs veltīta kosmosa izpētei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

25.septembrī vienlaikus piecās pilsētās - Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī - notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums, kas šogad būs veltīts tēmai «Cilvēks un kosmoss», liecina informācija Latvijas Zinātņu akadēmijas interneta mājaslapā.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Pasākums Latvijā noritēs jau ceturto gadu pēc kārtas.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski ir saistītas ar astronomiju, kosmosa izpēti un kosmiskajām tehnoloģijām. 25.septembrī plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, vērot zvaigznes, iesaistīties diskusijās un uz brīdi iejusties zinātnieka ādā. Kopīgi varēs no jauna atklāt lietas, bez kurām mūsdienās cilvēku ikdienas dzīve vairs nav iedomājama un kuras ir dažādu zinātnes sasniegumu rezultāts. Būs iespējams arī iepazīties ar tehnoloģiju idejām, kas, pateicoties zinātnei, vēl varētu ienākt cilvēku sadzīvē.

Zinātnieku nakts pasākumu piektdien, 25.septembrī, plkst.17 ievadīs dzīvais eksperiments ar slavenajām Magdeburgas puslodēm un zirgiem, kas norisināsies Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Tam sekos Zinātnes kafejnīca LZA, kurā diskutēs par sasniegumiem kosmosa izpētē un to, cik daudz kopīga un atšķirīga ir astronomijai ar astroloģiju.

Šajā dienā LZA notiks plakātu konkursa «Zinātne un zinātnieki» laureātu apbalvošana. Konkursam darbus vēl var iesniegt līdz 21.septembrim, bet darbi tiks vērtēti trīs kategorijās: 1.-6.klases, 7.-12.klases grupā un grupā tiem, kas vairs nav skolnieki. Labāko darbu autoriem kā balva paredzēts brauciens uz Heureka zinātnes centru Helsinkos.

LZA būs skatāmas arī divas interaktīvas populārzinātniskas izstādes «Tukšuma valstībā» no Magdeburgas un «Kosmosa izpēte - sasniegumi un plānotais» no Francijas, kā arī paredzētas tikšanās ar Latvijas Koksnes ķīmijas institūta zinātniekiem un konkursi par aktuālāko zinātnē Latvijā, Eiropā, pasaulē un zinātniekiem. Visa vakara garumā LZA augstceltnes 15.stāva skatu laukumā būs arī zvaigžņotās debess vērojumi un diskusijas ar astronomiem.

Zvaigznes būs iespējams vērot arī LU tornī, kamēr LU Lielajā aulā notiks koncerts «Paaudžu tikšanās», kurā muzicēs jaunie un pieredzējušie zinātnieki. LU Vēstures muzejā būs skatāma Fridriha Candera muzeja ekspozīcija un teleskopa 400.gadadienai veltīta izstāde ar Baltijā lielāko meteorītu kolekciju, vēsturiskiem astronomijas instrumentiem, senām zvaigžņu kartēm un astronomijas grāmatām.

LU Atomfizikas un spektroskopijas institūtā būs iespējams uzzināt, kā izmērīt kosmosu, kā rodas un attīstās atmosfēra, kā arī pavērot, kas notiek ar ozona slāni un uz jumta vērot satelītstaciju darbības demonstrējumus. Savukārt LU Bioloģijas fakultātē varēs noskaidrot, kā mikrobi pārvietojas kosmosā un apskatīt kosmosu mikroskopā, kā arī uzzināt, kas notiek ar cilvēka ķermeni, dodoties kosmosā. Tiks demonstrēti arī materiāli, kas tiek izmantoti kosmosa tehnoloģijās.

LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē būs pieejams interaktīvs kalnu veidošanās modelis un apmeklētāji ar āmuru, mikroskopu un zāģu palīdzību varēs apskatīties to, kas «vēderā» dažādiem akmeņiem. Būs iespējams arī atrast savu dzīves vietu ortofotoainā un notiks jauno ģeogrāfu skolas viktorīna.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības fakultātē notiks gan praktiskās demonstrācijas un eksperimenti, gan ekskursijas laboratorijās, viktorīnas un konkursi. Interesenti varēs arī piedalīties Raķešu būves plenērā. Bet RTU Rīgas Biomateriālu attīstības un inovāciju centrā zinoši speciālisti atklās daudzus interesantus faktus par materiāliem un ūdeni kosmosā, kā arī cilvēka vietu tajā.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs Zinātnieku nakts laikā palīdzēs rast atbildes uz jautājumiem, kā kļuva iespējams cilvēka lidojums kosmosā un kas bija pirmie, kas lidoja kosmosā. Tiks runāts arī par kosmiskajiem eksperimentiem, kosmosa un medicīnas saistību un ārstiem kosmosā. Paredzēta arī virtuāla ekskursija par kosmosa apgūšanas un pētniecības sākotni muzeja konferenču zālē un būs iespējams apskatīt vienīgo kosmonauta skafandru Latvijā un eksponātus, kas pabijuši kosmosā.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta tematiskā izstāde «Cilvēks un kosmoss. LNB retumu zvaigznājs», kurā būs aplūkojama literatūra par kosmosu un astronomiju, kā arī dažādas kartes un attēli un kosmosa tēmai, izpētei un zināšanām veltītie pirmie raksti latviešu periodikā. Notiks arī diskusiju cikla «Gūtenberga galaktika» īpašais Zinātnieku naktij veltītais sarīkojums un būs iespējams ielūkoties bibliotēkas reto grāmatu un rokrakstu nodaļas krātuvē.

Plaša pasākumu programma sagatavota arī Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kurā notiks diskusijas un prezentācijas par kosmisko dzīvības formu kandidātiem un tiks stāstīts par satelītu tehnoloģiju pielietošana meža resursu uzskaitē un kontrolē, dzīvniekiem un enerģētisko strāvojumu, saules starojuma enerģijas izmantošanas iespējām ūdens un gaisa sildīšanai žāvēšanas, mazgāšanas, telpu un grīdas apsildes vajadzībām Latvijas meteoroloģiskajos apstākļos.

Būs iespējams uzzināt arī par dažādu enerģijas veidu ietekmi uz augiem, diskutēt par ārpuszemes civilizācijām, kā arī baudīt «debesu pārtiku» - Pārtikas tehnoloģijas fakultātes sarūpētu cienastu - un pārbaudīt savus maņu orgānus - acis un mēli, veicot dažādus garšas un krāsas testus.

Daugavpils universitātē (DU) Zinātnieku nakts laikā būs konkurss skolēniem un jauniešiem «Tehniskais risinājums kosmosa apgūšanai», uz kuru skolēni un jaunieši aicināti atnest robotus vai citus veidojumus, kas varētu būt paredzēti kosmosa iekarošanai. Paredzēti konkursi un viktorīnas arī par Saules sistēmu, zvaigžņu kartēm, kā arī praktiskie uzdevumi dažādās citās zinātņu jomās.

DU studenti un darbinieki priecēs ar pašu uzvestu etīdi un diskutēs ar skatītājiem, kamēr citiem interesentiem Sistemātiskās bioloģijas institūta zinātnieki parādīs dažādu dabā sastopamu virsmu piemērus un stāstīs par to īpatnībām un atšķirībām. Tās tiks salīdzinātas ar mēness un citu visuma objektu virsmu uzņēmumiem. Tiks sniegta arī informācija par iespējām atrast dzīvus organismus visumā, par līdzšinējo pētījumu rezultātiem, kā arī iespējamajiem risinājumiem un atklājumiem nākotnē un notiks daudzi citi pasākumi.

Ventspils augstskola rīkos diskusiju «Šis nav Sputņiks!» par pirmo Latvijas satelīta «Venta-1» izveides projektu un izklaidējošu lekciju «No Candera līdz...» par astronomijas un kosmisko zinātņu vēsturi Latvijā. Notiks arī Zinātnes kafejnīca, dodot iespēju nepiespiestā atmosfērā pasēdēt kopā ar zinātniekiem un pie tējas krūzes uzdot viņiem jautājumus par visdažādākajām tēmām.

Ventspilī pasākumi notiks arī Starptautiskajā Radioastronomijas centrā, kurā apmeklētājiem tiks piedāvātas bezmaksas ekskursijas visas dienas garumā, kā arī vakarā, kad satumsīs, lai ļautu aplūkot naksnīgo antenu. Reizi stundā notiks 600 tonnas smagā radioteleskopa pagriešana, bet, kad satumsīs, varēs iespēju lūkoties zvaigznēs ar optisko teleskopu radioteleskopa pakājē.

Rēzeknes augstskolas Informāciju tehnoloģiju centrā varēs uzzināt par jaunākajiem sasniegumiem informāciju tehnoloģijās un astronomijā, par zvaigžņu lietu, meteorītiem, zvaigžņu izcelsmi un iegūt informāciju par to, kā nopelnīt uz Visuma rēķina.

Būs iespējams arī iepazīt zvaigžņu kartes, astroloģisko zīmju attēlojumus pasaules valstu valūtās, izgatavot nākotnes aeroplānu, grozāmo zvaigžņu karti, noteikt zvaigznāju un planētu ietekmi uz cilvēka psiholoģisko stāvokli, rast skaidrojumu «zvaigžņu rakstiem» antīkajā, folkloras, mītiskajā kultūras slānī un izgaršot savai astroloģiskajai zīmei vispiemērotāko pārtiku. Savus padomus sniegs arī profesionāls astrologs.

Ar šo pasākumu Latvija iekļausies to Eiropas 30 valstu - Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju - skaitā, kuras septembra pēdējās piektdienas vakarā organizēs dažādus pasākumus vairāk kā 150 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus, raisot sabiedrības interesi un izpratni par zinātni, un ļautu sabiedrībai ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts pasākumu organizētājiem pievienojas arī Izraēla.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu