Ar saules enerģiju darbināmais lidaparāts pabeidz rekordilgo lidojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Lielbritānijā uzbūvētais ar saules enerģiju darbināmais lidaparāts «Zephyr» piektdien nolaidies pēc nepārtrauktas atrašanās gaisā divu nedēļu garumā, ar ko tika pārspēts bezpilota lidmašīnu ilglidošanas rekords.

Lielbritānijas aizsardzības un pētījumu kompānija «Qinetiq» paziņoja, ka tās 22,5 metrus garais un 50 kilogramus smagais lidaparāts nolaidies Arizonas tuksnesī 14 dienas un 21 minūti pēc pacelšanās no ASV armijas bāzes.

«Tas gaisā pavadīja 14 dienas un 21 minūti,» sacīja kompānijas preses pārstāve Klēra Skotere. «Mēs gaidām Starptautiskās aviācijas sporta federācijas (FAI) oficiālu apstiprinājumu pasaules rekordam.«

Pagājušajā nedēļā kompānija paziņoja, ka vēlas radīt «pasaulē pirmo patiesi mūžīgo lidaparātu, kas spēj nodrošināt lētu, nepārtrauktu novērošanu mēnešiem, nevis dienām ilgi».

Šādiem lidaparātiem kā «Zephyr», kas darbināmi ar saules enerģiju un var ilgstoši lidot lielā augstumā, nākotnē varētu būt plašs pielietojums. Militārās struktūras vēlēsies tos izmantot kā izlūkošanas un komunikāciju platformas, bet civilajās un zinātniskajās programmās tās tiks liktas lietā Zemes novērošanā.

Līdzšinējais bezpilota lidaparātu ilglidošanas rekords bija 30 stundas un 24 minūtes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu