Pasaulē strauji izplatās datoru inficēšanās caur USB datu nesējiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašlaik rekordlielos ātrumos izplatās ļaunprātīgā programmatūra «crimeware», kas radīta ar mērķi nozagt lietotāju identifikācijas datus, lai piekļūtu to lietotajām interneta lapām, aģentūru LETA informēja informācijas tehnoloģiju uzņēmumā SIA «Ermitāžas risinājumi» (ER), balstoties uz vispasaules asociācijas «Anti-phishing Working Group» datiem.

Nozagtos datus noziedznieki izmanto, lai veiktu finanšu pārskaitījumus internetbankās vai pasūtījumus interneta veikalos, kā arī izzagtu svarīgu finanšu informāciju no uzņēmumu un valsts organizāciju datoriem un pārdotu to tālāk.

Noziedznieki iegūst pieeju datortīkliem un atsevišķiem datoriem, ielaižot ļaunprātīgo programmatūru lietotāju datoros caur USB datu nesējiem. Ļaunprātīgās programmatūras inficē datoru brīdī, kad lietotājs tajā iesprauž inficētu USB datu nesēju. Saskaņā ar japāņu pretvīrusu programmatūras uzņēmuma «Trend Micro» datiem pērn šādā veidā tika inficēti vairāk nekā 70 miljoni datoru visā pasaulē.

Kad ļaunprātīgā programmatūra iekļūst datortīklā, tā zog paroles un dokumentus, kā arī inficē citus šā paša tīkla datorus un dod iespēju noziedzniekiem tajos instalēt vēl arī citas ļaunprātīgās programmas.

Pērnā gada otrā ceturkšņa beigās tādu interneta lapu skaits, kas inficē datorus ar «crimeware» programmatūru, bija par 258% lielāks nekā 2007.gada decembrī. Saglabājot inficētu failu uz neaizsargāta USB datu nesēja, tas inficē arī pārējos datorus, kuros tiek iesprausts.

«Lai pasargātu savus datortīklus un datorus no inficēšanās, nepieciešams izmantot aizsargātas USB atslēgas, kas atpazīst jaunākās ļaunprātīgās programmatūras un nepieļauj to saglabāšanu USB atslēgā,» norāda ER biznesa attīstības vadītājs Pēteris Matisons.

Kā ziņots, pērnā gada septembrī Baltijas valstu lielākais interneta iepirkumu uzņēmums «MarkIT» ieguva ER kapitāldaļu kontrolpaketi.

Pārņemšanas rezultātā ER kļuvusi par būtisku «MarkIT Baltic» daļu, un abu uzņēmumu plānotais konsolidētais apgrozījums Baltijas valstīs 2008.gadā plānots 21 miljona eiro (14,75 miljonu latu) apmērā.

ER pieder lielākā e-iepirkumu sistēma Latvijā - «ER-Online» noliktava.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu