ASV zinātnieki soli tuvāk zālēm pret Ebolas vīrusu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Tiek ziņots, ka ASV zinātnieki ir soli tuvāk zālēm, lai izārstētu Ebolas vīrusu. Zinātnieki ir saņēmuši atļauju veikt izmēģinājumus ar cilvēkiem. Jaunās zāles ir izārstējušas Ebolas vīrusu 60% pārbaudīto rēzus makaku.

Klīniskie izmēģinājumi tika apstiprināti pēc tam, kad tika pierādīts, ka jaunās zāles iedarbojas uz pērtiķiem.

Cilvēkiem Ebolas vīruss izraisa nāvi 90% gadījumu, taču pērtiķiem tas vienmēr ir nāvējošs. Kopš 1976.gada apmēram 1200 cilvēku ir miruši no vīrusa, taču ir bažas, ka teroristi vīrusu varētu izmantot kā bioloģisko ieroci.

Ebolas vīrusu pārnēsā ar ķermeņa šķidrumiem. Saslimušos moka nelabums, vemšana, iekšējā asiņošana un pirms nāves - orgānu atteikšanās darboties.Pēdējos izmēģinājumos zinātnieki ir atklājuši, ka jaunās zāles izārstēja vīrusu 60% rēzus makaku.

Tas izrādījās 100% iedarbīgs, ārstējot ļoti līdzīgo Marburgas vīrusu garastes makakiem.

ASV Pārtikas un zāļu administrācija tagad ir devusi atļauju izmēģinājumiem ar mazām brīvprātīgo grupām.

Ebolas vīrusa izraisītā augstā mirstība ir radījusi bažas, ka to varētu izmantot bioterorismā. Pēc 2001.gada 11.septembra notikumiem ASV ir palielināts finansējums pētījumiem, lai atrastu zāles.

Kopīgi jaunās zāles izstrādā ASV Militārās medicīnas institūta Infekcijas slimību pētniecības nodaļa un privāta akciju sabiedrība «AVI BioPharma».

Tomēr zinātnieki brīdina, ka, par spīti acīm redzamajiem panākumiem, lai pilnībā izgatavotu vakcīnu, būs vajadzīgs laiks vēl plašākiem izmēģinājumiem un vakcīnas novērtējumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu