Latvijā biežāk nekā citur ES internetu izmanto piekļuvei sociālajiem tīkliem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā biežāk nekā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs internetu izmanto piekļuvei sociālajiem tīkliem, liecina jūlijā publicētais «Eirobarometra» pētījums.

Internetu šim mērķim Latvijā izmanto 69% aptaujāto. Tiesa, Malta un Grieķija atpaliek pavisam nedaudz - šajās valstīs tiešsaistē sociālos tīklus lieto 68%, tālāk seko Slovākija ar 66% un Portugāle ar 65%.

Kopumā Latvijā visbiežāk internets tiek izmantots, lai piekļūtu e-pastam. Tā atzinuši 87% aptaujāto, kamēr vidēji ES šis rādītājs sasniedz 85%.

85% aptaujāto Latvijā lieto internetu, lai lasītu tiešsaistē ziņas. Salīdzinājumam - vidēji ES tā atzinuši 64%. Kā liecina pētījums, Baltijas valstīs ir augstākais līmenis šajā rādītājā - Lietuva ierindojas pirmajā vietā, jo tur internetu ziņu lasīšanai lieto 89%, savukārt Igaunijā tā atzinuši 87%.

Latvijā 77% tiešsaistē lieto internetbankas pakalpojumus, un tas ir ievērojami augstāks rādītājs nekā vidēji ES, kur tas sasniedz 48%. Vēl 41% no Latvijā aptaujātajiem atzinuši, ka spēlē tiešsaistes spēles, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem. Vidēji ES to dara 27%.

40% aptaujāto Latvijā pērk preces vai pakalpojumus internetā salīdzinājumā ar 53% vidēji ES, savukārt pārdod tos 12% Latvijas respondentu un 20% ES aptaujāto.

Aptaujas veicēji secina, ka augstāks sociālo tīklu lietotāju un spēļu cienītāju īpatsvars ir jaunāku cilvēku grupās. Piemēram, vecumā no 15 līdz 24 gadiem internetu piekļuvei sociālajiem tīkliem lieto 79% aptaujāto. Vienlaikus šajā grupā ir zemāks tādu cilvēku īpatsvars, kuri izmanto internetbanku.

Kā liecina pētījums, Latvijā internetu dažādiem mērķiem vairākas reizes dienā izmanto 48% aptaujāto, kamēr vidēji ES šis rādītājs ir 39%. Reizi dienā Latvijā to lieto 12% salīdzinājumā ar 14% ES, vairākas reizes nedēļā - 7% salīdzinājumā ar 10% vidēji ES, savukārt nekad to nav lietojuši 24% salīdzinājumā ar 29% vidēji ES.

Vaicāti, kad parasti lieto internetu, 94% no aptaujātajiem Latvijā norādīja, ka dara to mājās. Vidēji ES tā norādījuši 95%. Pētījums arī rāda, ka 35% aptaujāto internetu lieto darbā, 17% - skolā vai augstskolā, 14% - sabiedriskā vietā, piemēram, bibliotēkā. Vidēji ES šie rādītāji ir attiecīgi 39%, 11% un 6%.

Pārvietojoties internetu Latvijā lieto 7%, kamēr vidēji ES - 16%, savukārt interneta kafejnīcā - attiecīgi 3% un 4%.

Kopumā savās dzīvesvietās aptaujāti 26 593 respondenti, Latvijā - 1003. Aptauja veikta šogad martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu