«Pirate Bay» dibinātājam piespriež divu gadu cietumsodu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas tiesa ceturtdien piespriedusi populārās torentu vietnes «Pirate Bay» dibinātājam Gotfrīdam Svartholmam-Vargam divu gadu cietumsodu par ielaušanos datorsistēmās, krāpšanu vainu pastiprinošos apstākļos un krāpšanas mēģinājumu vainu pastiprinošos apstākļos.

Nakas apgabaltiesa notiesāja Svartholmu-Vargu par kiberuzbrukumu Zviedrijas IT firmai «Logica», caur kuru viņš nelikumīgi piekļuvis tūkstošu cilvēku privātajiem datiem. Vēlāk šie dati tika publicēti tīmeklī.

«Pirate Bay» dibinātājs arī tika notiesāts par Skandināvijas lielākās bankas «Nordea» sistēmu bloka uzlaušanu.

Svartholms-Vargs prāvas gaitā liecināja, ka izvirzītajās apsūdzībās nav vainīgs un ka kāds cits cilvēks būs attālināti piekļuvis viņa datoram un to izmantojis kiberuzbrukumos.

Vairāk nekā pirms gada tika atklāts, ka notikusi neatļauta piekļuve datiem uzņēmumā «Logica», kas nodrošina Zviedrijas valsts aģentūras ar valsts iedzīvotāju reģistra personu datiem. Tiek uzskatīts, ka Svartholms-Vargs nozadzis informāciju par 20 000 policijas darbinieku, kā arī vairāku miljonu iedzīvotāju personas kodus.

«Pirate Bay» dibinātājs un viņa līdzzinātāji arī tika turēti aizdomās, ka viņi nokopējuši reģistru ar teju 11 000 cilvēku vārdiem, kuru identitātes tiek aizsargātas, un publicējuši šos datus tīmeklī.

Svartholma-Varga līdzzinātājs, kāds 36 gadus vecs Dalarnas iedzīvotājs, arī tika notiesāts par ielaušanos datorsistēmās. Viņam ir jāvēršas pēc palīdzības pie psihiatra un jāiziet narkomānu rehabilitācijas kurss, nosprieda tiesa.

Svartholms-Vargs septembrī tika arestēts Kambodžā un tad izdots Zviedrijai.

Drīz pēc aresta parādījās ziņas, ka likumsargi par viņu interesējas arī saistībā ar hakeru uzbrukumu uzņēmumam «Logica» un Zviedrijas Nodokļu aģentūrai. Kiberuzbrukumi sākušies 2010.gadā un turpinājušies līdz 2012.gada aprīlim.

«The Pirate Bay» tika izveidota 2003.gadā. Tīmekļa vietne, kas lēš, ka tās lietotāju skaits pārsniedz 31 miljonu, ļauj ar torenta tehnoloģijas palīdzību savstarpēji apmainīties ar dažādiem failiem, kas pārsvarā ir ar autortiesībām aizsargāti mūzikas, filmu, programmu vai datorspēļu faili.

Zviedrijas tiesa 2009.gadā Svartholmam-Vargam piesprieda viena gada ieslodzījumu par autortiesību pārkāpšanas veicināšanu. Tāds pats sods tika piespriests pārējiem vietnes dibinātājiem - Frēdrikam Neijam un Pēteram Sundem, kā arī «The Pirate Bay» finansētājam Karlam Lundstremam. Tiesa arī lika viņiem atlīdzināt ierakstu studijām nelikumīgas lejupielādēšanas dēļ radušos zaudējumus 30 miljonu Zviedrijas kronu (2,3 miljonu latu) apmērā.

Gadu vēlāk, izskatot viņu pārsūdzības, tiesa trim pārējiem notiesātajiem cietumsodu samazināja uz laiku no četriem līdz desmit mēnešiem, palielinot naudassodu par kaitējumu, ko viņu darbība nodarījusi mūzikas un kino industrijai, līdz 46 miljoniem kronu (3,9 miljoniem latu).

Savukārt Svartholmam-Vargam, kas uz apelācijas sēdi neieradās, tika atstāts spēkā iepriekšējais cietumsods un vēlāk izdots starptautiskais orderis viņa arestam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu