Pētījums: Krievijā uzsprāgušā meteorīta radītais triecienvilnis divreiz apskrējis planētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Februārī virs Krievijas reģiona Čeļabinskas uzsprāgušā meteorīta radītais triecienvilnis bijis tik spēcīgs, ka tas divas reizes apgājis apkārt planētai, paziņojuši zinātnieki.

Viņi izmantoja sensoru sistēmu, kas tika izveidota kodolizmēģinājumu fiksēšanai, un secināja, ka tas bijis spēcīgākais tīkla jebkad fiksētais notikums.

Pētījums publicēts žurnālā «Geophysical Research Letters».

Zinātnieki pētīja datus no Starptautiskās novērošanas sistēmas (IMS) tīkla, kuru pārvalda Vispārējā kodolizmēģinājumu aizliegumu līguma organizācija.

Tīkla sensori uztver infraskaņu, kas var nākt no kodolizmēģinājumiem. Taču sistēma var arī uztvert citu avotu radītus spēcīgus sprādzienus, tādus kā 10 000 tonnu smagā meteorīta eksplozija virs Čeļabinskas.

Francijā izvietotās Atomenerģijas komisijas pētnieks Aleksis Lepišons un viņa kolēģi noteikuši, ka meteorīta sprādziena enerģija bija ekvivalenta 460 kilotonnām trinitrotoluola (TNT).

Meteorīta sprādziens 15.februārī virs Čeļabinskas ievainoja aptuveni 1500 cilvēkus un nodarīja postījumus vairākiem tūkstošiem ēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu