Video: ASV latvieša izgudrotā paševakuācijas ierīce

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

ASV latvietis Ivars Avots meklē partneri Latvijā, kas būtu ar mieru ražot un izplatīt viņa izgudroto un patentēto paševakuācijas ierīci «Easy Down», šodien žurnālistiem pastāstīja izgudrotājs.

Paševakuācijas sistēma «Easy Down» tika izgudrota pēc 2001.gada 11.septembra traģiskajiem notikumiem ASV, kad pēc Dvīņu torņu aizdegšanās cilvēki, nespēdami izglābties no uzbrukuma un uguns postītajām augstceltnēm, zaudēdami dzīvības, lēca ārā pa debesskrāpju logiem. Ierīce paredzēta gadījumiem, kad ugunsgrēka laikā jāizkļūst no ēkas.

Pasaulē šāda veida izgudrojums neesot unikāls, taču Avots uzsver, ka viņa izgudrojums ir drošāks, jo troses, pa kurām nelaimes gadījumā cilvēks laižas lejā no ēkas, nesaskaras, tādējādi tās nevar pārtrūkt.

Avots šodien Rīgā prezentēja «Easy Down» ierīci, kas esot salīdzinoši smaga, bet tuvākajā laikā plānots radīt ierīci, kas svērtu septiņus kilogramus. Ātrums, kādā cilvēks laižas pa trosi, ir trīs metri sekundē, turklāt trose var izturēt 900 kilogramu lielu slodzi.

Interesi par izgudrojuma ražošanu izrādījuši investori no dažādām pasaules valstīm, taču Avots vēlas atrast partneri tieši Latvijā, kas būtu gatavs ražot un izplatīt šo ierīci. Viņš stāstīja, ka viena ierīces ražošanas izmaksas varētu būt ap 100 latu, bet pašu ierīci varētu pārdot par aptuveni 500 latiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu