Lietuvieši radījuši vienu no jaudīgākajām lāzersistēmām pasaulē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: andrea.pacelli, CC BY-SA 2.0

Lietuvas lāzertehnoloģiju kompāniju «Ekspla» un «Šviesos konversija» konsorcijs radījis lāzersistēmu «Sylos», kas ir viena no jaudīgākajām pasaulē un tapusi pēc starptautiskās lāzerpētījumu organizācijas «Extreme Light Infrastructure - Attosecond Light Pulse Source» (ELI-ALPS) Ungārijas pētniecības centra pasūtījuma.

Četrus miljonus eiro vērtā sistēma, kuras izveidei veltīti divi gadi, ģenerēs sevišķi īsus impulsus, kas tiks izmantoti, pētot elektronu kustību atomos un molekulās.

Kā pastāstījis «Ekspla» ģenerāldirektors Ķēstutis Jasjūns, šī sistēma radīta, izmantojot Lietuvā izstrādātu un noslīpētu tehnoloģiju. Tuvāko mēnešu laikā tā no Viļņas tiks nogādāta Ungārijas Segedas pilsētā, kur atrodas minētais pētniecības centrs.

«Ekspla» komercdirektors Zenons Kuprjonis atzinis, ka šādu īpaši jaudīgu lāzeru tirgus pasaulē nav liels, tādēļ uz analoģiskiem pasūtījumiem cerēt grūti, tomēr paredzams, ka «Sylos» tapšanas gaitā radītās jaunās tehnoloģijas un iegūtās zināšanas varēs izmantot citos, mazākas jaudas projektos.

«Ekspla» sadarbībā ar ASV firmu «National Energetics» īsteno vēl vienu projektu 40 miljonu dolāru (37,8 miljonu eiro) vērtībā, veidojot lāzersistēmu Čehijas laboratorijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu