Mirusi vienīgā sieviete, kas saņēmusi pasaules prestižāko apbalvojumu matemātikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vienīgā sieviete, kas saņēmusi pasaules prestižāko apbalvojumu matemātikā Fīldsa medaļu, sestdien mirusi no krūts vēža 40 gadu vecumā, paziņoja Stenforda Universitāte.

Marjama Mīrzāhāni 2014.gadā ieguva Fīldsa medaļu, kas prestiža ziņā tiek uzskatīta par ekvaivalentu Nobela prēmijai. Viņa ir vienīgā sieviete, kas saņēmusi šo 1936.gadā dibināto apbalvojumu.

Irānas galvaspilsētā Teherānā dzimusī Mīrzāhāni kopš 2008.gada bija matemātikas profesore Stenforda Universitātē. Viņa saņēma Fīldsa medaļu par darbu kompleksajā ģeometrijā.

Mīrzāhāni 1995.gadā kļuva par pirmo Irānas skolnieci, kas izcīnījusi zelta medaļu Starptautiskajā matemātikas olimpiādē.

1999.gadā viņa ieguva bakalaura grādu kādā Irānas universitātē, bet 2004.gadā ieguva doktora grādu Hārvarda Universitātē.

Fīldsa medaļa reizi četros gados tiek piešķirta Starptautiskajā matemātiķu kongresā diviem līdz četriem matemātiķiem, kas iepriekšējā gadā pirms piešķiršanas vēl nav sasnieguši 40 gadu vecumu. To piešķir Starptautiskā matemātiķu savienība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu