Drīzumā orbītā tiks palaists Latvijas pirmais satelīts «Venta-1»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas pirmo satelītu «Venta-1» varētu palaist Zemes orbītā no Eiropas kosmodroma Franču Gviānā ar Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) jaunākās nesējraķetes «Vega» aiznākamo startu, aģentūru LETA informēja viens no satelīta «Venta-1» projekta īstenotājiem, Brēmenes Universitātes pasniedzējs un uzņēmuma «OHB Technology AG» zinātnieks Indulis Kalniņš.

Ar nesējraķetes «Vega» otro startu 4.maijā Zemes orbītā tiks palaists Igaunijas pirmais satelīts «ESTCube-1». Meklējot variantus Latvijas satelīta «Venta-1» palaišanai, izskatītas iespējas to paveikt ar Indijas, ASV vai Krievijas nesējraķetēm, un tika panākta vienošanās, ka «Ventu-1» varētu palaist orbītā šī gada pirmajos mēnešos ar Krievijas nesējraķeti.

Tomēr dažādu iemeslu dēļ nolemts «Ventu-1» Zemes orbītā nogādāt ar Eiropas nesējraķetes «Vega» aiznākamo jeb trešo startu. Eiropas Kosmosa aģentūra gan pagaidām galīgo atbildi neesot devusi, taču jautājums par «Vegas» iespējamo izmantošanu «Ventas-1» palaišanai orbītā tiekot aktīvi risināts. Kalniņš atturējās nosaukt jebkādus termiņus, kad tas varētu notikt, taču jebkurā gadījumā tas būšot ātrāk nekā tad, ja tiktu gaidīti, piemērām, Krievijas vai Indijas nesējraķešu starti. Tiesa, netiek izslēgta iespēja, ka sarežģījumu gadījumā pie sarunām par, piemēram, Krievijas nesējraķetes izmantošanu varētu atgriezties, bet pašlaik prioritāte ir «Vegas» trešais starts, vēl jo vairāk tāpēc, ka šī gada martā tika parakstīts Latvijas valdības un Eiropas Kosmosa aģentūras sadarbības valsts līgums, skaidroja Kalniņš.

Jau ziņots, ka Latvijas satelīts «Venta-1» ir pabeigts un iepriekš tika plānots, ka to varētu palaist orbītā šī gada pirmajos mēnešos ar Krievijas nesējraķeti.

Satelīts «Venta-1» paredzēts kuģu satiksmes Automātiskās identifikācijas sistēmas realizācijai ar pavadoņu sistēmu, kuru izstrādājis Vācijas kosmosa tehnoloģiju uzņēmums «OHB-System AG». Projektā iesaistīta arī Brēmenes universitāte, bet no Latvijas puses piedalās Ventspils Augstskola un Ventspils Augsto tehnoloģiju parks.

Brēmenes universitātes pasniedzējs un uzņēmuma «OHB Technology AG» zinātnieks Kalniņš, kurš līdz 1989.gadam dzīvojis un strādājis Latvijā, informēja, ka satelīta «Venta-1» galvenā krava būs Automātiskās identifikācijas sistēmas uztvērējs. Šī sistēma nodrošina iespēju reālā laikā iegūt informāciju par kuģu satiksmi visā pasaulē.

Atsevišķs modulis uz satelīta «Venta-1» būs zviedru uzņēmumam «Microtec AAT», kas testēs amerikāņu militāristu vajadzībām izstrādāto tehnoloģiju «Plug-And-Play», informēja Kalniņš.

Satelītam «Venta-1» būs trīs Zemes stacijas, kas uztvers tā raidītos signālus. Galvenā Zemes stacija būs Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē, rezerves stacija atradīsies Vācijas pilsētā Brēmenē. Plānots, ka nākotnē būs arī trešā Zemes stacija Itālijā, Dienvidtirolē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu