Firma, kuras urbuma dēļ tika piesārņots Meksikas līcis, tagad «piesārņojot» internetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Naftas urbšanas firma «Transocean», kuras urbšanas platforma 2010.gada pavasarī Meksikas līcī aizdegās, eksplodēja un nogrima, izraisot vides katastrofu, tagad «piesārņojot» internetu ar ļaundabīgu programmatūru no savas mājaslapas, raksta informācijas tehnoloģiju portāls «The Register».Kaitīgo programmatūru, kuru, visticamāk, ieperinājuši kibernoziedznieki, kuriem nav nekādas saistības ar naftas urbējiem jūras dzelmē, uzņēmuma mājaslapā «deepwater.com» pamanījusi datu drošības kompānija «Websense».

Kā raksta «The Register», ļaundabīgā programmatūra esot īpaši viltīga, to neesot pamanījis vairums parasti lietoto datu drošības un aizsardzības programmu. Kaitīgās programmiņas netraucējot «deepwater.com» lapas darbībai, taču uzbrūkot lapu apmeklētājiem un ieperinoties viņu datoros. Šāda ļaundabīgas programmatūras darbība parasti saistās ar datu zagšanu, naudas izkrāpšanu vai uzbrukumu rīkošanu citām informācijas sistēmām.

Portāls raksta, ka uzbrukumi turpinājušies 26 stundas, iekams tos pamanīja, un beigušies tikai pēc «The Register» žurnālista zvana, lūdzot «Transocean» pārstāvja komentāru.

Kā plaši tiek ziņots pasaules medijos, pasaules lielākā zemjūras un zemokeānu naftas urbšanas koncerna urbšanas platformas «Deepwater Horizon» avārija Meksikas līci izraisīja, iespējams, pasaules līdz šim lielāko jēlnaftas noplūdi jūras ūdeņos, smagi piesārņojot ASV dienvidu štatu krastu un nodarot lielu kaitējumu tūrisma un zvejas biznesam.

«Deepwater Horizon» eksplozijā gāja bojā 11 uz platformas strādājošie un milzu iekārta, kas pēc svara un izmēriem līdzinās lielam kuģim, nogrimstot saplosīja zemūdens naftas vadu. Kā raksta «The Register», kā viens no iespējamiem katastrofas cēloņiem tiek izmeklēti defekti naftas platformas datortīklā.

Urbšanas darbus veica vairāku starptautisku, specializētu kompāniju konsorcijs, izmantojot no «Transocean» nomāto «Deepwater Horizon», un galējā vaina un atbildība par katastrofu vēl ASV tiek izmeklēta. Medijos raksta, ka tiesu darbos minētās kaitējuma summas, desmitiem miljardu ASV dolāru, ir bez precedenta ASV tiesu praksē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu