Eiropas Kosmosa aģentūra nogādā kosmosā teleskopu Piena Ceļa izpētei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) ceturtdien veiksmīgi nogādājusi kosmosā teleskopu «Gaia», kas veiks Piena Ceļa izpēti.

740 miljonu eiro (520 miljonu latu) vērto teleskopu kosmosā nogādāja raķete «Soyuz-STB-Fregat» no Kurū kosmodroma Franču Gviānā.

«Gaia» ir vissmalkākais kosmosa teleskops, kādu Eiropa jebkad uzbūvējusi. Ar tā palīdzību plānots izveidot trīsdimensiju karti vienam no Piena Ceļa sektoriem, kopumā izpētot miljardu zvaigžņu jeb aptuveni vienu procentu no Piena Ceļa zvaigznēm.

Savas misijas laikā teleskops novērojumus atkārtos līdz pat 70 reižu, ļaujot astronomiem aprēķināt šo zvaigžņu attālumu, ātrumu, virzienu un kustību.

Teleskops palīdzēs arī planētu meklējumos ārpus Saules sistēmas. Astronomi cer, ka ar «Gaia» palīdzību viņiem izdosies pamanīt līdz pat 50 000 planētu, kas atrodas ārpus Saules sistēmas.

«Gaia» arī novēros asteroīdu joslu starp Marsu un Jupiteru, lai palīdzētu fiksēt debesu objektus, kas kādudien var apdraudēt Zemi, un uzraudzītu eksplodējošas zvaigznes jeb supernovas, kas reālajā laikā reti kad tiek novērotas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu