Internetā publiskota informācija par simts miljoniem «Facebook» lietotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Kāds tīmekļa drošības jautājumu konsultants savācis un publiskojis datus par simts miljoniem populārās sociālās komunikācijas vietnes «Facebook» lietotāju.

Ar koda palīdzību Rons Bovs noskanējis portāla lietotāju profilus, savācot informāciju, kas nebija aizsargāta ar lietotāju privāto datu aizsardzības uzstādījumiem.

Bova izveidotajā sarakstā ievietota informācija par katra ar meklētāju palīdzību atrodamā «Facebook» lietotāja URL, vārdu un unikālo identifikācijas numuru.

Šādi Bovs centies pievērst uzmanību privāto datu aizsardzības jautājumiem, taču «Facebook» pārstāvji norāda, ka viņa apkopotie dati jau pirms tam bijuši publiski pieejami.

«Cilvēkiem, kuri lieto «Facebook», pašiem pieder sava personīgā informācija, un viņiem ir tiesības dalīties tajā, ar ko vien viņi vēlas un kad vien viņi to vēlas,» teikts kompānijas izplatītajā paziņojumā. «Šajā gadījumā informāciju, ko cilvēki bija piekrituši publiskot un ko apkopoja viens vienīgs pētnieks, jau eksistē «Google», «Bing» un citās meklētājprogrammās, kā arī «Facebook».«

Tomēr uzņēmums uzsver, ka «nekādi privāti dati nav bijuši pieejami vai [cilvēki] tikuši kompromitēti».

Turpretim uzraudzības organizācijas «Privacy International» pārstāvis Saimons Deiviss norāda, ka «Facebook» jau vairākkārt ticis brīdināts, ka kaut kas tamlīdzīgs varētu notikt.

«"Facebook» bija jāparedz šāds uzbrukums un jāveic pasākumi, lai to nepieļautu,» viņš atzīst. «Ir neaptverami, ka firma ar simtiem inženieru nevarēja iztēloties šāda apjoma meklēšanu, un vērā ņemams ir arī arguments, ka «Facebook» rīkojusies nolaidīgi.«

Viņaprāt, šāda datu apkopošana varējusi notikt, jo lietotājiem nav skaidri izklāstīta privāto datu aizsardzības politika.

Bova izveidotais fails tīmeklī ātri vien izplatījies, un pazīstamajā failu apmaiņas portālā «The Pirate Bay» to lejupielādējuši vairāk nekā 1000 lietotāju. Viens no viņiem - kāds lietotājs ar segvārdu «lusifer69» - šo sarakstu raksturo kā «fantastisku un nedaudz biedējošu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu