Kukaiņi izglābs cilvēci no bada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vaboles, kāpuri un lapsenes nākotnē var kļūt par nozīmīgu pārtikas daļu miljardiem cilvēku un par barību mājlopiem, pirmdien paziņojusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

FAO secinājusi, ka pārtikā lietojamu insektu audzēšana ir viens no veidiem, kā cīnīties pret nedrošību un nestabilitāti pārtikas sektorā.

FAO ziņojumā norādīts, ka kukaiņi ir barojoši, ar augstu proteīna, tauku un minerālu sastāvu.

«Kukaiņi ir visur, un tie ātri vairojas un (..) atstāj nelielas pēdas vidē,» atzīmēts ziņojumā.

Tomēr ziņojuma autori atzinuši, ka daudzās rietumu valstīs patērētāju riebums pret kukaiņiem joprojām ir viens no lielākajiem šķēršļiem, kas liedz atzīt un pieņemt insektus kā nozīmīgu proteīna avotu pārtikā.

Ziņojumā norādīts, ka pārtikas industrija varētu palīdzēt celt kukaiņu statusu, iekļaujot tos jaunās receptēs un ietverot restorānu ēdienkartēs.

Ziņojumā aicināts uzlabot arī regulāciju un mehanizāciju kukaiņu izmantošanai pārtikā, norādot, ka pašreiz šī industrija nespēj sacensties ar tradicionālajām jomām.

«Insektu izmantošana par ēdiena sastāvdaļu lielos apmēros tehniski ir iespējama, un dažādās pasaules daļā nodibinātās kompānijas jau rāda ceļu,» secināts FAO ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu