ESA teleskops kosmosā atklājis skābekli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) Heršela kosmosa teleskops atklājis pirmās liecības par skābekļa molekulām izplatījumā, savā šīsnedēļas numurā vēsta žurnāls «Astrophysical Journal».

Skābekļa pēdas, kuras zinātnieki tik ilgi bija meklējuši, tika atrastas Oriona zvaigznājā.

«Skābeklis tika atklāts 18.gadsimta septiņdesmitajos gados, bet mums bija vajadzīgi vairāk nekā 230 gadi, lai beidzot droši varētu apgalvot, ka šī tik vienkāršā molekula pastāv arī kosmosā,» sacīja NASA Reaktīvās kustības laboratorijas un Heršela projekta pētnieks Pols Goldsmits.

Astronomi apgalvo, ka skābeklis atrodas ledū, kas klāj sīkas putekļu granulas, kuras sasilstot izdala ūdeni un skābekli.

«Tas palīdz saprast, kur varētu slēpties daļa skābekļa,» atzina Goldsmits, «taču mēs neatradām to lielā daudzumā un joprojām nesaprotam, kas tik īpašs ir vietās, kur mēs to atradām. Visums joprojām glabā sevī daudz noslēpumu.»

Raķete ar Heršela kosmisko teleskopu startēja 2009.gadā, un šis ir viens no nozīmīgākajiem ESA projektiem, kura īstenošanā piedalās arī ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu