ASV attīsta robotu - cilvēka personīgo apsargu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kāds uzņēmējs ASV sācis attīstīt autonomu lidojošu personīgo robotu, kas savam īpašniekam spēj visur sekot, pēc vajadzības filmēt nodarbošanos ar ekstremālu sportu, savu īpašnieku sargāt kriminogēnā vidē un pat aizlidot pakaļ sviestmaizei, raksta populārzinātniskais portāls «Popular Science».

Kā raksta portāls, Samīrs Prakešs ir matemātiķis, kas pametis darbu Volstrītā un dibinājis uzņēmumu «Falkor Systems» ar mērķi attīstīt mazus, autonomus ar mākslīgo intelektu vadāmus lidaparātiņus. Tie atšķirsies no dažāda veida jau pieejamiem lidaparātiņiem, jo tiem nebūs vajadzīgs «pilots», kas sēž pie tālvadības pults.

Patlaban Prakešs ir ieprogrammējis lidaparātu, kas izskatās pēc maza helikoptera ar četriem rotoriem un kas ar iebūvēto kameru seko lielam simbolam uz viņa T-krekla. Kamēr aparāts «redz» simbolu, tas seko Prakešam vai citam, kas uzvilcis kreklu.

Robots patlaban ir prototips, kas portālā skatāmā videoklipā lidinās pa Prakeša firmas kantora koridoru. Taču uzņēmējs ir iecerējis rīku pārdot ekstremāliem sportistiem, lai no neliela attāluma nofilmētu, piemēram, lekšanu ar izpletni no klintīm, torņiem un citām augstām būvēm. Doma ir, ka robots sportistam kritienā lidotu pakaļ un «plivinātos» viņam tuvumā, nolaižoties ar izpletni.

Prakešs arī uzskata, ka lidojošo robotu varētu izmantot kā personīgu apsargu. To ieprogrammētu atpazīt palīgā saucienus vai trokšņus un kustību, kas liecina par uzbrukumu, un automātiski ar mobilo telefonu izsaukt policiju.

Kā zināms, militāras bezpilotu lidmašīnas ir apbruņotas ar kaujas raķetēm, taču Prakešs savā aptuveni lielas virtuves pannas izmēra lidaparātā nedomā iebūvēt šaujamo vai gāzes izpūtēju. Toties «Popular Science» raksta, ka šādai ierīcei ir pietiekama celtspēja, lai varētu aizlidot uz kiosku pakaļ sviestmaizei.

Lidojošā robota komercversija būšot gatava tikai pēc pāris gadiem, jo mākslīgā intelekta programmatūras izstrāde prasot daudz darba un eksperimentēšanu ar prototipiem, raksta portāls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu