«Apple iPad» aizliedz lietot ASV universitātēs un Izraēlā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

«Apple» ražotais planšetdators «iPad», ko pagaidām tirgo tikai ASV, ir aizliegts vairākās ASV universitātēs, jo traucējot mācību iestāžu bezvadu interneta tīkliem, ziņo portāls «Yahoo.com».

Pazīstamā Prinstonas universitāte ir bloķējusi aptuveni 20% studentu un darbinieku rīcībā esošos «iPad», jo tie izraisot traucējumus «visā universitātes datu tīklā». Arī Džordža Vašingtona universitātē ASV galvaspilsētā Vašingtonā nav iespējams mācību iestādes tīklā izmantot «iPad» un «Apple» mobilo telefonu «iPhone», kad tās iestādītas bezvadu interneta jeb WiFi režīmā.

WiFi ir nelielas darbības rādiusa radio tehnoloģija, kas nodrošina dažādu ierīču, tostarp «WiFi spējīgu» telefonu un «iPad», sakarus ar internetu.

Prinstonas universitātē bloķēti «iPad» datori, kas traucējot tīkla darbību, bet Džordža Vašingtona universitātes tīkls vienkārši neparedzot abu «Apple» ierīču autorizēšanu jeb pieslēgšanos mācību iestādes datu pārraides tīklam.

Savukārt citas ASV universitātes aktīvi veicina «iPad» lietošanu. Sītona Hīla universitāte pat sākot ar 2010.gada rudens semestri piešķiršot katram pirmā kursa studentam savu «iPad» mācību vajadzību lietošanai.

«iPad» ir 24,2 centimetru reiz 18,9 centimetru izmēra ierīce ar 9,7 collu skārienjūtīgu krāsainu displeju un iekšējo atmiņu, sākot no 16 gigabaitiem (Gb), kas darbojas kā dators ar dažādām aplikācijām, kā elektronisko grāmatu un dokumentu lasīšanas ierīce un kā videofilmu un mūzikas atskaņotājs.

«Yahoo.com» arī ziņo, ka Izraēla aizliegusi jebkādu «iPad» lietošanu valstī un iebraucējiem - tūristiem planšetdatoru prasa par samaksu nodot glabāšanā līdz aizbraukšanai no valsts. Pagaidām «iPad» pārdod tikai ASV. Citās valstīs tie nonāk tūristu un citu ceļotāju rokās vai arī kā vietējā ceļotāja pirkums. Iemesls aizliegumam esot traucējumi, ko «iPad» radot valsts bezvadu interneta tīklos.

Kā ziņo avīzes «Haaretz» portāls angļu valodā, pēc aprīļa sākuma pasludinātā aizlieguma lidostās konfiscēti ap 20 «iPad». Rakstā teikts, ka aizliegums izraisījis izsmieklu un sašutumu ārzemju presē.

Datortirgotāja «Capital» «Apple» produktu veikala Rīgā vadītājs Hārdijs Sametis sarunā ar biznesa portālu «Nozare.lv» teica, ka pagaidām neesot ziņu, kad «iPad» būs pieejams Latvijā, taču tas, visticamāk, būšot vasaras otrā pusē vai beigās.

«"Apple» bija paredzējis 24.aprīlī paziņot par «iPad» tirgošanas datumiem Eiropā, taču tas tika pārlikts aptuveni mēnesi vēlāk. Iemesls, šķiet, ir milzu pieprasījums pēc «iPad» ASV, skaidroja Sametis. Agrāk Latvijas «Apple» tirgotāju aprindās neoficiāli runāja, ka «iPad» varētu parādīties ap Jāņiem.

Sametis teica, ka paguvis redzēt vairākus «iPad» Latvijā, kas atvesti no ASV. Par problēmu cēloni ASV universitāšu tīklos viņš nevarot spriest, jo pats arī kā autorizēta dīlera pārstāvis «iPad» neesot turējis rokās un darbinājis.

Pēc jaunākām ziņām, ASV kopš produkta palaišanas tirgū 3.aprīlī pārdoti vairāk nekā 500 000 «iPad» un pieprasījums esot liels.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu