Kokaīns izraisa 3% pēkšņas nāves gadījumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā 3% pēkšņas nāves gadījumu Spānijas dienvidrietumos un, iespējams, arī visā Eiropā izraisa kokaīna lietošana, uzskata izdevumā «European Heart Journal» publicētā pētījuma autori - spāņu zinātnieki.

Pat pēc visiecietīgākajiem vērtējumiem kokaīnu nevar uzskatīt nedz par drošu, nedz arī to pieskaitīt tā dēvētajām «atpūtas narkotikām», norāda autori, vienlaikus brīdinot - pēdējos gados Eiropā pieredzēts straujš kokaīna popularitātes pieaugums.

Laika posmā no 2003. līdz 2006.gadam Spānijas dienvidrietumos reģistrēti 668 pēkšņas nāves gadījumi, 21 no tiem tieši bijis saistīts ar kokaīna lietošanu - nāve iestājusies sirds un kardiovaskulārās sistēmas problēmu dēļ.

Šos rezultātus var attiecināt uz pārējo Spāniju un citām valstīm, kur ir līdzīgi narkotiku lietošanas paradumi, pārliecināti ir pētnieki.

Viņi arī mudina, lai pēkšņas nāves gadījumos sistemātiski tiktu veiktas asins un urīna analīzes, lai precīzāk varētu noteikt lomu, kāda narkotikām bijusi, cilvēkam no dzīves aizejot pāragri.

Kamēr tas nebūs noticis, «kokaīna un citu nelegālo narkotiku izplatība tiks novērtēta par zemu, turklāt attieksme pret sarežģījumiem, ko izraisa kokaīna lietošana, nebūs pietiekami nopietna», spriež pētījuma autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu