Zinātnieki: nauda remdē sāpes labāk par aspirīnu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Amerikāņu zinātnieki no Minesotas universitātes atklājuši, ka nauda spēj remdēt sāpes labāk par ibufrofēnu vai aspirīnu, vēsta britu laikraksts «The Daily Telegraph».

Eksperimentā tika iesaistītas divas studentu grupas. Vienai tika lūgts pārskaitīt 80 banknotes ar simts ASV dolāru (52,6 latu) nominālvērtību, savukārt otrai - 80 tīras papīra loksnītes. Pētnieki viņiem paskaidroja, ka eksperimentā tiek pārbaudīta viņu veiklība naudas zīmju pārskaitīšanā. Pēc tam katram brīvprātīgajam tika lūgts iemērkt rokas ļoti karstā ūdenī, šādā veidā pārbaudot, kā nauda ietekmējusi viņu sāpju līmeni.

Kā liecina pētījuma rezultāti, kas publicēti žurnālā «Psychological Science», studenti, kas pārskaitīja īstu naudu, noturēja rokas ūdenī ilgāk un ziņoja par mazākām sāpēm.

Kā raksta «The Daily Telegraph», briti katru gadu tērē vismaz 500 miljonus sterliņu mārciņu (402 miljonus latu), iegādājoties bezrecepšu pretsāpju līdzekļus, un šis skaitlis ar katru gadu kļūst aizvien lielāks. Tomēr vairāki pētījumi apliecina, ka iespējams mazināt sāpes arī bez medikamentu lietošanas.

Kā liecina cits pētījums, ko veica Losandželosas Universitātes zinātnieki, ļoti iedarbīgs veids, kā mazināt sāpes, ir skatīšanās uz mīļotā cilvēka fotogrāfiju. Viņi rekomendēja visiem cilvēkiem, kuriem gaidāmas sāpīgas pārbaudes vai procedūras, ņemt līdzi uz slimnīcu tuvāko cilvēku fotogrāfijas, lai palīdzētu pārvarēt sāpes.

Saskaņā ar kādu citu pētījumu pacienti pēc nopietnām un traumatiskām operācijām var aizvietot nepieciešamos pretsāpju līdzekļus, vienkārši glaudot mājdzīvniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu