Ķīnas kosmiskā zonde sāk Mēness izpēti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīnas kosmiskā zonde «Yutu» («Mēness zaķis») svētdien spēra mazu robota soli, bet milzu lēcienu Ķīnas kosmosa programmai, uzsākot braucienu pa Mēness virsmu.

Ķīnas kosmosa kuģis «Chang'e-3» startēja 1.decembrī, bet sestdien raķete ar pašgājēju robotu «Yutu» («Mēness zaķis») veiksmīgi nolaidās uz Mēness virsmas.

Agrā svētdienas rītā Ķīnas kosmiskā zonde izripoja uz Mēness virsmas , sākot Zemes dabīgā pavadoņa izpēti.

«Milzu lēciens Ķīnai,» rakstīja Honkongas laikraksts «Sunday Morning Post», atsaucoties uz amerikāņu astronauta Nīla Ārmstronga sacīto, 1969.gadā sperot pirmo cilvēka soli uz Mēness virsmas.

Šī ir trešā reize, kad uz Mēness nogādāts pašgājējs robots, taču «Yutu» ir apgādāts ar daudz sarežģītāku zinātnisko aparatūru. Cita starpā tam ir grunts caurlūkošanas radars, kas palīdzēs iegūt datus par Zemes dabīgā pavadoņa minerālu sastāvu.

Ķīniešu zinātnieki norāda, ka misijas mērķis ir pārbaudīt jaunās tehnoloģijas un iegūt jaunus datus par Mēnesi.

«Yutu» sver 120 kilogramus, spēj pārvietoties ar ātrumu 200 metru stundā un pārvarēt 30 grādu lielu slīpumu.

Tas apgādāts ar saules baterijām, taču avoti vēsta, ka «Yutu» ir arī radioaktīvas enerģijas ražošanas ierīces, kas satur plutoniju 238.

Tiek plānots, ka robots darbosies trīs mēnešus.

2017.gadā Ķīna plāno nākamo misiju uz Mēnesi, kuras mērķis ir nogādāt uz Zemi tās mākslīgā pavadoņa grunts paraugus. Pēc tam varētu sekot vēl vairākas robotu misijas, bet aiznākamajā desmitgadē varētu notikt arī pilotējams lidojums uz Zemes dabīgo pavadoni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu