IT jomas uzņēmumi joprojām paredz ieņēmumu pieaugumu šogad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neskatoties uz globālo finanšu krīzi, gandrīz puse jeb 46% augstākā līmeņa informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu vadītāju paredz, ka 2009. gadā ieņēmumi pieaugs.

Tas secināts globālā sabiedrisko attiecību uzņēmumu tīkla «Eurocom Worldwide» ikgadējā IT kompāniju aptaujā, kas veikta sadarbībā ar «Eurocom» tīkla pārstāvi Latvijā — sabiedrisko attiecību aģentūru «PR stils».

Aptauja veikta visā Eiropas Savienībā. Pētījums, kas tika veikts arī Latvijā, norisinājās 2009. gada janvārī un februārī.

Salīdzinājumam — pagājušajā gadā ieņēmumu pieaugumu prognozēja 88% vadītāju.

31% no 335 aptaujātajiem IT nozares vadītājiem un speciālistiem uzskata, ka ieņēmumu līmenis saglabāsies nemainīgs, taču 22% šogad prognozē ieņēmumu kritumu.

Ceturtā daļa vadītāju plāno samazināt uzņēmumā strādājošo skaitu, turklāt pagājušajā gadā šis rādītājs bija tikai 6%. 28% tomēr plāno strādājošo skaitu palielināt, un gandrīz puse aptaujāto pārmaiņas darbinieku skaitā veikt neplāno.

«Rezultāti liecina, ka, neskatoties uz straujām izmaiņām, tehnoloģiju sektors pagaidām spējis saglabāt optimismu, prognozējot šā gada rezultātus. Interesanti, ka 30% jeb gandrīz trešdaļa aptaujāto uzskata, ka recesija uz viņu uzņēmumiem atstās mazākas sekas nekā ekonomiskās aktivitātes samazināšanās pēc tā sauktā dot-com burbuļa plīšanas 2000.–2001. gadā, taču jāpiebilst, ka, visticamāk, Latvijas uzņēmumu starp šiem 30% nav, — iepriekšējā krīze tik būtiski neskāra ne vietējo patērētāju, ne arī IT uzņēmumus,» norādījis «Exigen Services Latvia» valdes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Urtāns.

34% vadītāju šā brīža starptautisko recesiju tomēr uzskata par nopietnāku izaicinājumu nekā dot-com burbuļa plīšana, savukārt 13% uzskata, ka radītās sekas ir līdzīgas.

Gandrīz puse respondentu ir mazāk pārliecināti par tehnoloģiju sektora iespējām kopumā 2009. gadā, bet 2008. gadā šis rādītājs bija tikai 4%. 13% ir pārliecināti, ka iespējas būs arī šogad, taču 2008. gadā šāda pārliecība bija 53% respondentu. 39% ticības līmenis nozares iespējām saglabājies nemainīgs.

«Ir skaidrs, ka tehnoloģiju sektors nav imūns pret to, kas notiek pasaules ekonomikā, taču informācijas tehnoloģijām ir būtiska loma, palīdzot uzņēmumiem samazināt izmaksas un uzlabot produktivitāti. Tehnoloģiju kompānijas pašlaik ļoti aktīvi cenšas nodot šo ziņu par saviem produktiem un pakalpojumiem,» uzsvēris «Eurocom Worldwide» tīkla vadītājs Madss Kristensens.

Tehnoloģiju uzņēmumi uz pārmaiņām pasaules ekonomikā reaģē, izstrādājot vai attīstot jaunus produktus vai pakalpojumus — šādi rīkojas 68% respondentu. Tikai nedaudz vairāk par pusi aptaujas dalībnieku pārskata vai izstrādā jaunus vēstījumus par produktiem vai pakalpojumiem, un apmēram trešdaļa norādījusi, ka plāno paplašināt darbību jaunos tirgos.

45% aptaujāto atzīst, ka pašlaik darbinieku meklēšana IT jomā ir vieglāka nekā pirms 12 mēnešiem. 44% atzīst, ka situācija nav mainījusies, bet 11% apgalvo, ka darbiniekus atrast patlaban ir pat grūtāk.

Vissarežģītāk ir atrast labus programmatūras izstrādes inženierus, pārdošanas vadītājus starptautisko projektu realizācijai, kā arī labus pārdošanas speciālistus darbam ar vietējiem klientiem.

«Eurocom Worldwide» ir neatkarīgu, privātu sabiedrisko attiecību aģentūru apvienība. «Eurocom Worldwide» veido 30 aģentūras, kurās strādā 900 komunikācijas speciālisti un konsultanti 60 valstu galvaspilsētās un tirdzniecības centros visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu