Zinātnieki veikuši atklājumu nikotīnu nesaturošu cigarešu izstrādei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas zinātnieki atklājuši gēnu, kas atbildīgs par nikotīna plūsmu tabakas augos, - šis atklājums varētu veicināt kancerogēno vielu nesaturošu cigarešu izstrādi, teikts zinātnieku grupas paziņojumā.

Jau pirms tam bija zināms, ka tabakas augi nikotīnu ražo saknēs, kas pēc tam nokļūst arī auga lapās, taču šī ir pirmā reize pasaulē, kad ir atklāts gēns, kas par to ir atbildīgs, norāda zinātnieki.

Kioto universitātes zinātnieki šo atklājumu veica, sadarbojoties ar Ģentes universitātes zinātniekiem.

«Šis atklājums rada iespēju izstrādāt dažādus tabakas augus, kuru lapas nesaturētu nikotīnu. Tādējādi smēķētājiem būtu iespēja atradināties no nikotīna lietošanas, neizmantojot dažādus smēķēšanas atmešanai paredzētus līdzekļus,» sacīja zinātnieku grupas vadītājs Kazafumi Jazaki, piebilstot, ka tas palīdzētu arī nesmēķētājiem, kuru ieelpotie dūmi nesaturētu nikotīnu.

Taču zinātnieki norāda, ka šis transporta gēns var tikt izmantots ne tikai tabakas nozarē, bet arī medicīnas un lauksaimniecības nolūkiem.

Nikotīns ir viens no augos sastopamajiem alkaloīdiem, daži no kuriem tiek izmantoti vēža ārstēšanai.

Zinātnieki uzskata, ka transporta gēns varētu tikt izmantots, lai augi ražotu vairāk labvēlīgo alkaloīdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu