NASA plāno iegādāties Japānas kosmosa kuģus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) sākusi neoficiālas sarunas ar Japānas kosmosa aģentūru par tās kosmosa bezpilota kravas kuģa iegādi, kas uz laiku aizvietotu novecojušos atspoļkuģus, svētdien vēsta laikraksts «Yomiuri».

Šāds darījums būtu lielākais Japānas 50 gadus ilgās kosmosa apguves vēsturē, norāda avīze.

Kosmosa kuģi «H-2 Transfer Vehicle» (HTV), kas maksā 14 miljardus jenu (55 miljoni latu), izstrādā Japānas kosmiskā aģentūra JAXA un vietējās kompānijas, tostarp «Mitsubishi Heavy Industries Ltd» un «Mitsubishi Electric Corp», raksta «Yomiuri».

NASA sarunas sākusi, bažījoties, ka plānotā atspoļkuģu norakstīšana 2010.gadā sarežģīs tās saistības nogādāt uz Starptautisko Kosmisko staciju (SKS) ūdeni, pārtiku un materiālus zinātniskajiem eksperimentiem.

Aprīlī NASA sāka projektu, lai palīdzētu ASV kompānijām izstrādāt atspoļkuģa aizvietotāju, taču nav skaidrs, vai to paspēs izgatavot divos gados līdz plānotajai atspoļkuģu norakstīšanai, un tāpēc NASA sākusi sarunas par ārzemju kosmosa kuģu iegādi, raksta «Yomiuri».

HTV, kuru ekspluatāciju plānots sākt nākamajā rudenī, spēj nest sešas tonnas kravas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu