Zinātnieki atraduši radības, kas pārdzīvos apokalipsi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Scientific Reports

Tardigrādi ir ārkārtīgi sīksti, līdz pat 5 milimetrus gari, ar astoņām kājām apveltīti mikroorganismi, kas spēj 30 gadus izdzīvot bez ēdiena, izturēt ārkārtīgi lielu karstumu vai aukstumu un saņemt neiedomājami lielu radioaktīvo starojumu.

Tardigrādi spēj izdzīvot pat atklātā kosmosā, un zinātnieki pierādījuši, ka tieši šie organismi būs pēdējie, kas paliks dzīvi, ja Zeme piedzīvos sadursmi ar asteroīdu vai kādu citu postošu katastrofu.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieki aplēsa apstākļus, kādi varētu rasties Zemes bojāejas brīdī.

«Mūsu mērķis bija izpētīt, kādiem apstākļiem jābūt, lai izmirtu ne tikai cilvēki, bet pilnīgi visa dzīvā radība, tāpēc mēs izvēlējāmies pašus sīkstākos organismus pasaulē – tardigrādus – un centāmies nonākt pie apstākļiem, kas varētu tos iznīcināt,» komentēja Oksfordas universitātes pētnieks Rafaels Alvess Batista.

Pētījumā atklājās, ka niecīgie mikroorganismi spēs pārdzīvot gan asteroīda triecienu un «supernovu», gan iespaidīgi spēcīgu gamma starojumu.

«Cilvēks ir ārkārtīgi jutīga un viegli ievainojama būtne, tāpēc dzīvība uz Zemes pastāvēs vēl ilgi pēc tam, kad cilvēki būs izmiruši,» piebilda Batista.

Izpētīts, ka vienīgais, kas varētu iznīcināt tardigrādus, ir Saules eksplozija.

Pētnieki ir pārliecināti, ka, ja uz Zemes atrodamas tik sīkstas dzīvības formas, tad ļoti iespējams, ka citur kosmosā atrodas kaut kas līdzīgs vai vēl izturīgāks.

«Tardigrādi uz Zemes ir gandrīz neiznīcināmi, tomēr ļoti iespējams, ka citur kosmosā ir vēl sīkstākas būtnes. Mums ir jāturpina pētīt,» secināja Batista.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu