12 iemesli, kāpēc joprojām nav atrasti citplanētieši

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

1950. gadā noklausīta saruna lika pamatus gadu desmitiem ilgiem astronomiskiem meklējumiem. Itāliešu fiziķis Enriko Fermi (Enrico Fermi) saviem kolēģiem pie sarunu galda piedāvāja vairākus apgalvojumus, ko īsumā varētu apkopot tā -  pirmkārt, galaktika ir ļoti veca un ļoti liela ar simtiem miljardu zvaigžņu un vēl lielāku skaitu apdzīvojamu planētu. Otrkārt, tas nozīmē, ka vajadzētu būt pietiekami ilgam laikam, lai visā galaktikā attīstītos un plauktu attīstītas civilizācijas.

Tad kur tās ir palikušas?

Šis vienkāršais, tomēr pārliecinošais arguments kļuva zināms kā Fermi paradokss, kas daudziem neliek mieru pat vēl šodien. Citplanētiešiem vajadzētu būt bieži sastopamiem, tomēr nav pārliecinošu pierādījumu, ka tie vispār pastāv.

Vietne «RealClearScience» piedāvā 12 iemeslus, kāpēc tas tā ir.

  • Citplanētiešus near atrast, jo to nav. Lai cik tas šķistu maz ticams galaktikā ar simtiem miljardu zvaigžņu un 40 miljardiem Zemes izmēra planētu apdzīvojamās zonās, mēs tomēr varētu būt vieni.
  • Ja neskaita cilvēku, citu saprātīgu dzīvības formu nav. Dzīvība varētu pastāvēt, bet tā varētu būt niecīgu mikrobu vai citu kosmiskā ziņā «klusu» dzīvības formu veidā.
  • Saprātīgām citplanētiešu sugām nav modernu tehnoloģiju. Šobrīd astronomi izmanto radioteleskopus, lai aktīvi klausītos. Ja citplanētieši nepārraida nekādus signālus, mēs nekad neuzzināsim, ka tie pastāv.
  • Saprātīgās dzīvības formas ir pašas sevi iznīcinājušas. Tas varētu būt noticis ar masu iznīcināšanas ieroču, planētu piesārņojuma vai izstrādātu nāvējošu slimību palīdzību. Tā varētu būt saprātīgu sugu iedaba – pašai sevi iznīcināt.
  • Visums ir nāvējoša vieta. Kosmiskā laika mērogā – miljardos gadu – dzīvība var izbeigties. Pietiek ar vienu asteroīdu vai zvaigznes eksploziju, gamma staru sprādzienu vai saules enerģijas izlādi, lai iznīcinātu dzīvību.
  • Kosmoss ir liels. Mūsu galaktika – Piena ceļš – vien ir 100 000 gaismas gadu plaša, tādēļ ir iespējams, ka citplanētiešu sūtīti signāli, kurus ierobežo gaismas ātrums, mūs vēl nav sasnieguši.
  • Mēs neesam meklējuši pietiekami ilgi. Radioteleskopi, kas ļauj meklēt saprātīgu citplanētiešu sūtītus signālus, ir pieejami 80 gadus. Savukārt aktīva citplanētiešu meklēšana ilgst varbūt sešdesmit gadus. Tas nepavisam nav ilgi.
  • Mēs nemeklējam pareizajā vietā. Kā jau iepriekš minēts, kosmoss ir milzīgs, tādēļ ir ļoti daudz vietu, kur klausīties citplanētiešu signālus. Ja mēs neklausīsimies tieši tajā virzienā, no kura nāks signāls, mēs to nekad nedzirdēsim.
  • Citplanētiešu tehnoloģijas varētu būt pārāk modernas. Radio tehnoloģijas var būt ierastas uz Zemes, bet tālās planētās citplanētieši varētu izmanot daudz modernākas komunikāciju tehnoloģijas, piemēram, neitrīno signālu. Mēs to vēl nespējam atšifrēt.
  • Neviens neko nepārraida. Tā vietā visi varētu klausīties. Tā tas principā notiek uz Zemes. Ja neskaita dažus mēģinājumus pārraidīt spēcīgus signālus, mēs tik tikko esam likuši par sevi manīt Visumā. Ja citplanētiešiem ir radioteleskopi, kas līdzīgi mūsējiem, mūsu televīzijas un radio pārraides būs uztveramas tikai 0,3 gaismas gadu attālumā. Šis attālums nesniedzas pat līdz mūsu saules sistēmas tālākajai vietai.
  • Ar Zemi neviens nekontaktējas apzināti. Uz Zemes ir politika, kas regulē kontaktēšanos ar iezemiešu ciltīm. Iespējams, tas pats notiek arī ar mums. Iespējams, attīstītām citplanētiešu sabiedrībām ir noteikumi, kas nosaka kontaktēšanos tikai ar sugām, kas sasniegušas augstu tehnoloģisko un kultūras attīstības līmeni.
  • Citplanētieši jau ir šeit, bet mēs to nenojaušam. Sazvērestības teoriju aizstāvjiem patīk šis skaidrojums. Lai arī šāda iespēja nav daudz ticama, nav neiespējams, ka valdības aģentūras slēpj citplanētiešu klātbūtni.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu