2018. gadā uz Merkuru plāno nosūtīt pirmo kosmosa kuģi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas un Japānas zinātnieki paziņojuši, ka «Eiropas Kosmosa aģentūras» izstrādātais kosmosa kuģis «BepiColombo» būs gatavs doties septiņus gadus ilgā misijā uz Merkuru jau 2018. gadā, vēsta ziņu aģentūra «BBC».

Kosmosa kuģis, kas Merkura orbītā provizoriski nonāks 2025. gada 5. decembrī, ir apgādāts ar Eiropas un Japānas orbitālajām zondēm, kas, kuģim nonākot galā, atdalīsies un paliks Saulei tuvākās planētas orbītā.

Misijas mērķis ir turpināt ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) orbitālās zondes iesāktos Merkura pētījumus un, iespējams, ļaut zinātniekiem vēl dziļāk ielūkoties Merkura glabātajos noslēpumos.

Lai arī misija tehnisku iemeslu dēļ ir vairākas reizes atlikta, tomēr šoreiz zinātnieki ir pārliecināti, ka nākamā gada oktobrī «BepiColombo» beidzot varēs doties ceļā un veiksmīgi sasniegt Merkuru.

«Merkurs ir Saulei tuvākā un mazākā Saules sistēmas planēta. Temperatūras amplitūda uz tās ir no +450 grādiem līdz pat -180 grādiem pēc Celsija. Tas būs kā ielidot picas krāsnī, jo, lai arī planētu ieskauj magnētiskais lauks, tomēr tas nav pietiekami spēcīgs, lai aizsargātu to no Saules radiācijas,» žurnālistiem atklāja «Eiropas Kosmosa aģentūras» zinātnes nodaļas direktors Alvāro Gimenezs.

Zināms, ka Merkuru ir ļoti grūti pētīt no Zemes, jo tam traucē spilgtā Saule un tās milzīgā gravitācija, kas sarežģī Merkura orbītā palaist orbitālās zondes.

«Līdz Merkuram ir ārkārtīgi grūti nokļūt, tomēr vēl grūtāk tur ir strādāt. Šī misija ir pamatīgs izaicinājums mūsu inženieriem,» piebilda Gimenezs.

Savukārt zinātnieks Johaness Benhofs teica: «Šī misija palīdzēs noskaidrot vairākas nozīmīgas lietas, kas padara Merkuru tik noslēpumainu. Mūsu mērķis ir tikt skaidrībā, kāpēc Merkura kodols sastāv no tik liela daudzuma dzelzs, kamēr silikāta iežu slānis ir niecīgs. Tajā pašā laikā, dzelzs koeficients uz Merkura virsmas ir ļoti neliels.»

Projekta izmaksas ir aptuveni 1,6 miljardi eiro, un tās finansēšanā un realizēšanā piedalās 33 kompānijas no Eiropas Savienības, kā arī vairākas Japānas un ASV kompānijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu