Kas notiek ar sievietēm kosmosā menstruāciju laikā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA's Marshall Space Flight Center, CC BY-NC 2.0

Sievietēm kosmonautēm, atrodoties bezsvara stāvoklī, menstruāciju norises process neatšķiras no tā, kāds tas ir normālos apstākļos, raksta «The Conversation».

Jautājumi, kas varētu rasties saistībā ar šo delikāto tēmu un tā norisi kosmosā, ir visdažādākie: kura bija pirmā sieviete, kas menstruāciju cikla laikā atradās kosmosā? Kā sievietes tiek galā ar menstruāciju blakusparādībām? Kāpēc, neskatoties uz bezsvara stāvokli, menstruāciju norise nemainās?

Kosmonautu ķermenis gravitātes trūkuma dēļ izplatījumā piedzīvo vairākas pārmaiņas. Gravitātes trūkums negatīvi iedarbojas uz kosmonauta muskuļiem, kauliem un sirdi. Cilvēka balansa kontroles mehānismam ir jāpielāgojas pilnīgi jauniem apstākļiem. Tomēr, neskatoties uz to, sievietes asins plūsma menstruāciju laikā ir viena no nedaudzajām lietām, kas netiek ietekmēta.

Šis pārsteidzošais novērojums apgāž agrāk populāro argumentu, ka sievietēm regulārā menstruāciju cikla dēļ kosmosā nav vietas. Tomēr, lai arī menstruāciju ciklu gravitātes trūkums neietekmē, tikt galā ar nepatīkamajām menstruāciju blakusparādībām joprojām ir diezgan problemātiski.

Nepastāv nekādi rakstītie noteikumi, kā sievietei kosmonautei būtu jārīkojas menstruāciju gadījumā. Zināms, ka ūdens daudzums kosmosā ir ļoti ierobežots, tāpēc nodrošināt pienācīgu higiēnu ir teju neiespējami. Tāpēc dažas sievietes misijas laikā izvēlas menstruāciju ciklu mākslīgi aizkavēt ar īpašu tablešu palīdzību. Tomēr vairums sieviešu apņemas sadzīvot ar šo dabisko parādību arī bezsvara stāvoklī.

Joprojām ļoti maz ir zināms par to, kas norisinās sievietes ķermenī, kad viņa atrodas kosmosā. Nav arī noskaidrots, kā un vai gravitātes trūkums ietekmē sievietes auglību. Dzemdēt bērnu kosmosā joprojām ir neiedomājama un neētiska doma, jo nav zināms, vai zīdainis izdzīvotu vai nē.

Neskatoties uz to, ka nepieciešami padziļināti pētījumi, lai pilnībā noskaidrotu gravitātes trūkuma ietekmi uz sievietes auglību, tomēr skaidrs ir viens – menstruācijas nav šķērslis, lai sieviete kļūtu par pilnvērtīgu un veiksmīgu kosmonauti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu