Miris mikroprocesora izgudrotājs Džeks Kilbijs

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien Dalasā pēc īsas cīņas ar vēzi 81 gada vecumā miris Nobela prēmijas laureāts Džeks Kilbijs, kas pazīstams kā «mikročipa tēvs», otrdien paziņoja firma «Texas Instruments», kurā viņš savulaik strādāja.

Kilbijs saņēma Nobela prēmiju fizikā 2000. gadā. Viņš izgudroja integrēto shēmu, kas ievadīja elektronikas laikmetu. Viņš saņēmis 60 patentus un bija iesaistīts arī kabatas kalkulatoru izstrādē.

Drīz pēc ierašanās firmā «Texas Instruments» 1958. gadā Kilbijs nāca klajā ar savu pirmo skavas lieluma mikroprocesoru. Mikroprocesorus tagad izmanto sadzīves tehnikā, sākot no veļas mazgājamām mašīnām līdz ātrdarbīgiem datoriem.

Divdesmit piecus gadus strādājot firmā «Texas Instruments», Kilbijs izstrādāja mikroprocesoru pielietošanu kara tehnikā un rūpniecībā. No 1978. līdz 1984. gadam viņš bija Teksasas «A&M» universitātes profesors.

Pēdējos gados Kilbijs strādāja pie uzlabojumiem saules enerģijas izmantošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu