Zinātnieki ražos elektrību no cilvēku asarām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Applied Physics Letters

Skumsti, ka nosēdusies telefona baterija? Šeit var līdzēt kārtīgas asarainas vaimanas, jo īru zinātnieki atklājuši, kā ražot elektrību no cilvēku asarām.

Eksperimentu laikā īru zinātnieki atklājuši, ka lizozīmu kristāli, kas atrodas asarās, siekalās, putnu olās un zīdītāju pienā, pakļauti lielam spiedienam, rada elektrisko strāvu.

Eksperti skaidro, ka līdzīgi lizozīmu kristāliem, arī kvarca kristāli, kad pakļauti spiedienam, var radīt elektrisko strāvu jeb pjezoelektrību, kas kvarcu padara par noderīgu materiālu dažādās tehnoloģijās, īpaši mobilajos telefonos, ultraskaņas ierīcēs un citos sensoros.

Foto: Applied Physics Letters

«Kamēr pjezoelektrība tiek plaši izmantota, elektrība, kas var tikt iegūta no proteīniem, vēl nav līdz galam izpētīta, tomēr ir zināms, ka lizozīmu kristāli var būt tikpat efektīvi kā kvarcs. Turklāt tie ir bioloģiski,» komentēja pētniece Eimija Steipltone.

Lizozīmu kristālu struktūra ir pirmā enzīmu un proteīnu struktūra, ko atklājuši zinātnieki. Jau kādu laiku tā tiek pētīta, bet jaunais pētījums ir pirmais, kas apraksta šo kristālu spēju ražot pjezoelektrību.

Applied Physics Letters

«Šis atklājums ir ārkārtīgi nozīmīgs zinātnes laukā, kas aptver bioloģisko pjezoelektrību un tās īpašības. Man ir prieks, ka īru zinātnieki ir šo pētījumu priekšgalā,» piebilda institūta direktors Lūks van der Vīlens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu