Seši dīvainākie izgudrojumi pasaules vēsturē

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Zināms, ka izgudrotāju, kuri kādreiz ir radījuši dīvainas, brīnišķīgas, bet reizēm bīstamas un bezjēdzīgas lietas, netrūkst, tāpēc izdevums «History Extra» ir apkopojis sešus no pašiem dīvainākajiem izgudrojumiem pasaules vēsturē.

Koka peldkostīmi

1929. gadā grupa sieviešu, kuras sevi dēvēja par «egļu meitenēm», ietērpās īpaši izgatavotos egles koka peldkostīmos un, pozējot fotogrāfiem, pastaigājās pa pludmali Vašingtonā. Tiesa, šo sieviešu mērķis nebija jaunu vēsmu ieviešana modē, bet gan vietējo zāģmateriālu uzņēmumu reklamēšana.

Neskatoties uz apkārtējo cilvēku un preses sajūsmu, koka peldkostīmi diemžēl vai, par laimi, nekļuva populāri praktiskā lietošanā.

Bērnu ratiņi, kas iztur gāzes uzbrukumu

Ap 1938. gadu iespēja, ka Lielbritānija iesaistīsies karā ar Vāciju, kļuva arvien ticamāka, tāpēc Kentas uzņēmums «FW Mills» nolēma izveidot metāla bērnu ratiņus, kuros mazulis varētu būt drošībā pat indīgas gāzes uzbrukuma gadījumā.

Ratiņos bija maza gultiņa, kurā varēja ielikt bērnu, kā arī vāks, ko vajadzības gadījumā varēja cieši aizslēgt. Skābeklis ratiņu iekšpusē nonāca caur speciālu filtru, kas atradās ratiņu augšpusē. Ratiņu aizmugurē bija speciāls gumijas pūslis, ar kura palīdzību varēja atbrīvoties no samaitātā gaisa.

Dīvainais vienritenis

Kāpēc gan velosipēdam vajadzīgi divi riteņi, ja mierīgi var iztikt arī ar vienu? Izgudrotāji Ruso un Marsels uzdeva sev akurāt šādu jautājumu, pirms ķērās pie darba un 1869. gadā radīja īpašu vienriteni.

Vienriteņa vadītāja sēdeklis atradās milzīgā riteņa iekšpusē un dīvaino braucamrīku vadīja, sasveroties uz vienu vai otru pusi, jo tam nebija pierīkota stūre.

20. gadsimta sākumā vienriteņa prototips tika pilnveidots, pierīkojot tam nelielu dzinēju un lidmašīnu propellerus, lai atvieglotu stūrēšanu. Lai arī vēlāk tika izveidoti vairāki vienriteņa modeļi, tomēr tas nekad nekļuva sabiedrībā populārs pārvietošanās līdzeklis.

Radiovadāms zāles pļāvējs

20. gadsimta 50. gados parādījās ierīce, kas nopļāva cilvēka mauriņu, kamēr pats saimnieks bezrūpīgi laiskojās pagalma stūrī. Radiovadāmais zāles pļāvējs pirmo reizi publiski prezentēts tika Lielbritānijā 1959. gadā. Ierīci darbībā vēroja viss britu karaļnams, kas vēlāk kļuva ļoti ieinteresēti tajā.

20 cigarešu «munštuks»

Zināms, ka 20. gadsimtā cigarešu smēķēšana bija ārkārtīgi populāra un netika ierobežota, tāpēc dažiem šķita, ka vienas cigaretes izsmēķēšana vienā reizē ir krietni par maz. Rezultātā tika radīts iemutis, ar kura palīdzību cilvēks varēja izsmēķēt uzreiz visu cigarešu paciņu.

Pārsteidzoši, bet šis nav vienīgais absurdais ar smēķēšanu saistītais izgudrojums. Piemēram, 1930. gadā tika izgudrots iemutis, kurā cigarete stāvēja vertikālā stāvoklī, bet virs tās atradās mazs lietussardziņš, lai cigarete lietus laikā nesamirktu un nenodzistu.

Motorvanna

1960. gadā Kingstonas ielās parādījās vēl neredzēts un ārkārtīgi ekstravagants, un lepns transportlīdzeklis – ar motoru aprīkota vanna.

Motorvannu izgudroja un radīja trīs studenti, parastai vannai pierīkojot motoru un riteņus. Dīvainā braucamrīka mērķis bija vizināt studentus pa pilsētu, lai savāktu naudu labdarībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu