Kāpēc svešumā ir tik grūti pakakāt?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Katram ir bijusi situācija, kad, atrodoties ceļojumā vai kādā svešā vietā, lai nokārtotos, ir jāizmanto publiskās tualetes, tomēr, lai cik tās būtu ērtas, smaržīgas un glītas, zināms, ka nekas nav labāks par ierasto tualeti savās paša mājās. Tāpēc pētnieki noskaidrojuši, ka «māju sajūta» cilvēka zemapziņā aktivizē grūti apvaldāmu vēlmi doties uz tualeti un izdarīt visas nepieciešamās lietas kā nākas un ar baudu.

Kā vēstīts portālā «The Atlantic», gāmatas «Psychology in the Bathroom» autors Niks Heizlams (Nick Heizlams), ir noskaidrojis, ka šāda parādība ir raksturīga gandrīz visiem cilvēkiem.

«Tā ir plaši pazīstama lieta. Lielākā daļa cilvēku daudz komfortablāk jūtas, nokārtojoties pazīstamā un privātā tualetē,» komentēja Heizlams.

«Māju sajūta» tualetē ir tieši pretēja tai diskomforta sajūtai, ko daudzi cilvēki piedzīvo, atrodoties ceļojumā savās brīvdienās, kad cilvēkam veidojas tā saucamais «ceļotāja aizcietējums».

Cilvēkiem šādā situācijā rodas problēmas ar vēdera izeju lielākoties tāpēc, ka viņi nejūtas ērti kakāt nepazīstamā vidē vai arī tāpēc, ka viņi ir ēduši ēdienus, kas izmainījuši viņa zarnu mikrofloru. Tiesa, dažādi neierasti ēdieni var izraisīt ne tikai aizcietējumu, bet arī spēcīgu caureju.

2007. gadā veiktā pētījumā

Diemžēl, pētnieki nespēj izskaidrot, kāpēc cilvēkā norisinās šādi procesi, tomēr ir skaidrs, ka caureja vai aizcietējums pazūd, tikko kā cilvēks ir atgriezies mājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu