Cilvēki jūt lielāku empātiju pret piekautiem suņiem nekā cilvēkiem

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki veikuši eksperimentu, kas pierāda - cilvēkos lielāku līdzjūtību izraisa ievainoti vai slimi suņi nevis cilvēku ciešanas.

Kā vēsta izdevums «Times», zinātnieki izveidoja mākslīgus policijas ziņojumus par to, ka kāds svešinieks ar beisbola nūju veicis uzbrukumu atšķirīgiem upuriem. Katram no 240 pētījuma dalībniekiem tika piedāvāts viens no četriem ziņojumiem, kas tiem bija jāizlasa un jākomentē.

Ziņojums bija šāds: «Policijai ierodoties notikuma vietā, tika atrasts bezsamaņā esošs upuris ar lauztu kāju un plēstām brūcēm uz ķermeņa. Uzbrucējs vēl nav notverts.»

Katrā no četriem ziņojuma variantiem upuris bija citādāks – gadu vecs bērns, 30 gadus veca persona, kucēns un sešus gadus vecs suns.

Rezultātā atklājās, ka līdzjūtība pret kucēnu un bērnu bija līdzīga, bet līdzjūtība pret pieaugušu suni bija ievērojami lielāka nekā pret pieaugušu cilvēku.

«Pētījuma dalībnieki bija daudz mazāk satraukti, kad cietušais bija pieaudzis cilvēks,» rakstīts pētījumā.

Zinātnieki uzskata, ka tas ir tāpēc, ka suņi un bērni ir daudz bezpalīdzīgāki par pieaugušu cilvēku, kā arī cilvēks bieži vien nelaimē tiecas vainot pašu upuri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu