Pētījums: Bieža «sēdēšana» sociālajos tīklos neapdraud cilvēka garīgo veselību

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēka garīgo veselību neietekmē tas, cik daudz laika persona pavada sociālos tīklos, bet gan tas, kādu saturu tā tur publicē.

Springer

Pētījuma praktiskajā daļā tika aptaujāti 467 jaunieši, izzinot viņu sociālo tīklu lietošanas paradumus, kā arī viņu emocionālo stāvokli un attiecības ar ģimenes locekļiem.

Pētnieki jauniešiem jautāja, cik daudz laika dienā viņi pavada sociālajos tīklos un, kāda loma tiem ir viņu personiskajā dzīvē, kā arī par melanholijas un depresijas nozīmi viņu dzīvēs, empātijas spējām, to, cik bieži viņus piemeklē pašnāvnieciskas domas un attiecībām ar ģimenes locekļiem.

Pētījuma rezultāti neatklāja nozīmīgu saistību starp laiku, ko jaunietis pavada sociālajos tīklos un kādiem garīgiem traucējumiem vai psiholoģiskām problēmām. Saistība pastāvēja tikai starp pašnāvnieciskām domām un uzmanības meklējumiem neskaidru publikāciju formā.

Proti, tika noskaidrots, ka tieksme rakstīt šāda tipa publikācijas valda galvenokārt starp tiem jauniešiem, kuri ir vientuļi un cīnās ar pašdestruktīvām tieksmēm.

«Nav nekāds brīnums, ka pastāv saistība starp sociālo tīklu lietošanas paradumiem un paņēmieniem, un pašnāvnieciskām vai depresīvām domām. Tas, kā indivīds lieto sociālos tīklus ir daudz nozīmīgāks faktors par to, cik bieži viņš tos lieto. Ja tu izmanto sociālos tīklus, lai pavēstītu visiem, cik tava dzīve ir slikta, tu vari būt nopietni slims, tomēr, iespējams, tu tikai centies pievērst sev uzmanību,» komentēja pētnieks Kristofers Fergusons (Christopher Ferguson).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu