Zinātnieki noskaidrojuši, ka sievietes ir labākas par vīriešiem (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PantherMedia / Scanpix

Šveices, Nīderlandes un Vācijas pētnieki, apkopojot spēkus, pierādījuši sabiedrībā plaši kultivēto uzskatu, ka sievietes ir labsirdīgākas un nesavtīgākas par vīriešiem.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature Human Behaviour", eksperti atklāja, ka joprojām nav skaidrs, vai cilvēka uzvedība atkarībā no dzimuma ir iedzimta vai rodas sabiedrības pieņemto normu un stereotipu spiediena rezultātā. Par spīti neskaidrībām, pētnieki noskaidroja, ka sieviešu smadzenēs, kad tās socializējas ar citiem cilvēkiem un veic altruistiskas darbības, izstrādājas lielāks dopamīna jeb «laimes hormona» daudzums nekā vīriešu smadzenēs.

Pētnieki veica divus eksperimentus. Pirmajā tika savākta grupa ar 56 sievietēm un vīriešiem. Daļai no viņiem tika iedots preparāts, kas kavē dopamīna izstrādāšanos smadzenēs, bet daļai – placebo tabletes. Pēc tam visi dalībnieki tika nostādīti hipotētiskas situācijas priekšā, kad tiem bija jāizlemj, vai lielu naudas summu paturēt sev vai dalīties ar tuviniekiem un svešiniekiem. Otrajā eksperimenta kārtā grupas un preparāti tika samainīti vietām un eksperiments atkārtots.

Rezultātā atklājās, ka placebo gadījumā 51% sieviešu izlēma dalīties ar iegūto naudu, kamēr tādās pašās domās bija tikai 40% vīriešu. Savukārt starp tām sievietēm, kurām tika dots dopamīna izstrādāšanos kavējošs līdzeklis, bija tikai 45% altruistisku izvēļu, bet vīriešiem tikai 44%.

Otrā eksperimentā pētnieki izanalizēja vīriešu un sieviešu smadzeņu procesus brīdī, kad viņi lemj, ko darīt ar naudu.

Rezultātā izrādījās, ka sieviešu smadzenēs brīdī, kad viņas dalās ar citiem, izstrādājas lielāks dopamīna daudzums nekā vīriešiem, liekot sievietēm būt nesavtīgākām un dāsnākām.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu