Dramatiski sarucis Rietumu vīriešu spermatozoīdu skaits

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Rietumvalstu vīriešu spermatozoīdu skaits strauji samazinās, noskaidrots jaunā pētījumā, kas stiprina uzskatu, ka vīriešu veselība mūsdienu pasaulē pasliktinās un varētu apdraudēt auglību, vēsta izdevums «The New York Times».

Starptautiska zinātnieku komanda izskatīja tūkstošiem pētījumu un veica 185 pētījumu metaanalīzi par 42 935 vīriešiem no 50 valstīm, analizējot spermas paraugus, kas paņemti laikā no 1973. gada līdz 2011. gadam.

Pētnieki noskaidroja, ka spermas koncentrācija – spermatozoīdu skaits mililitrā spermas – šajā laikā ir samazinājusies par 52,4%.

Savukārt kopējais spermas apjoms šo gandrīz 40 gadu laikā samazinājās par 59,3%.

jaunajā analīzē apliecināts

Tomēr joprojām nav noskaidroti šīs krišanās cēloņi un ietekme uz auglību.

Iespējamie cēloņi

Rietumvalstu vīriešu spermatozoīdu skaita samazināšanos varētu ietekmēt apgrozībā esošās ķimikālijas, norādīja Svana.

Lai arī pētījumā netika aplūkoti samazināšanās cēloņi, autori vērsa uzmanību uz līdzšinējiem pētījumiem par cigarešu dūmu, alkohola un ķimikāliju, kā arī stresa, liekā svara un vecuma ietekmi.

«Ja māte smēķē, viņas dēla spermatozoīdu skaits samazinās – tas ir pierādīts daudzos pētījumos,» uzsvēra Svana.

2005. gadā publicētā pētījumā arī noskaidrota ķimikālijas ftalāta ietekme uz vēl nedzimušo dēlu attīstību, norādīja pētniece.

Vairākos pētījumos noskaidrots, ka ftalātu iedarbības rezultātā tiek grauti tādi vīrišķie hormoni kā testosterons, un tie tiek saistīti ar ģenētiski iedzimtiem defektiem.

Ne Rietumu vīrieši

Nesen publicētā pētījumā noskaidrots, ka ne Rietumu vīriešiem šajā laikā nav konstatēts spermatozoīdu skaita kritums.

Jeruzalemes Ivrita Universitātes pētnieks Hagajs Levins (Hagai Levine) atšķirības skaidroja ar to, ka tādas mākslīgās ķimikālijas kā ftalāti attīstītajās valstīs plaši izplatījās agrāk.

Savukārt Kopenhāgenas Universitātes profesors Nīlss Skakebeks (Niels Skakkebaeck) norādīja, ka reproduktīvās problēmas vīriešiem Āfrikā ir retāk sastopamas.

«Jau ir zināms, ka afrikāņiem ir ievērojami retāk sastopama vēl viena sēklinieku problēma - sēklinieku vēzis,» viņš sacīja.

Tomēr pērn publicētā pētījumā pēc 30 600 ķīniešu vīriešu spermas analīzes atklāts, ka viņiem 15 gadu laikā ir krities spermatozoīdu skaits un spermas kvalitāte. Piemērotu spermas donoru skaits šajā laikā klīnikā Hunaņas provincē krities no 55,8% līdz 17,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu