Viedās rotaļlietas publisko bērnu atstātās balss ziņas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ārzemēs strauju popularitāti gūstošās mīkstās rotaļlietas «CloudPets», kuras pieslēdzas internetam un var ierakstīt, sūtīt un saņemt balss ziņas, sagādājušas pamatīgas nepatikšanas vecākiem, kuriem patīk izmantot jaunākās tehnoloģijas. Drošības eksperti ir atraduši atvērtu datu bāzi ar saitēm uz vairāk nekā 2 miljoniem rotaļlietu ierakstītu balss ziņu.

Kā skaidro rotaļlietu ražotājs «Spiritual Toys», dažādā izskata rotaļlietas «CloudPets» ļauj bērniem sazināties ar tobrīd darbā esošajiem vecākiem vai arī tālumā dzīvojošajiem vecvecākiem. Izmantojot tālruņa lietotni un rotaļlietu, var ierakstīt un savstarpēji apmainīties ar balss ziņām.

Par iespējamo drošības pārkāpumu «Spiritual Toys» uzzināja februārī un uzreiz ķērās pie steidzamu drošības pasākumu īstenošanas - anulēja esošo lietotāju paroles, lai neviens nevarētu piekļūt viņu datiem, un aicināja izveidot jaunas, daudz sarežģītākas paroles.

Taču «eScan» antivīrusu programmatūras izstrādātāji atzīst, ka ar to nav bijis līdzēts - rotaļlietu ražotājs lietotāju balss ziņu un viņu privātās informācijas datu bāzes glabājis publiski pieejamā mākonī, no kura šie dati nopludināti. Kopumā atklātībā nonākuši vairāk nekā 820 tūkstošu lietotāju kontu dati, tostarp viņu e-pasta adreses, paroles un balss ziņas.

«Pieļauta ne tikai nolaidība lietotāju datu glabāšanā, bet arī citas nozīmīgas kļūdas: lietotājiem netika piemēroti nekādi paroļu veidošanas noteikumi, piemēram, prasība lietot atšķirīgus simbolus vai ciparus. Daudzi lietotāji tāpēc izvēlējās pašu vienkāršāko paroli - rotaļlietas nosaukumu «cloudpets»,» atzīst «eScan» antivīrusu programmatūras izplatītāja «Baltimax» pārdošanas vadītājs Deivids Pelenis.

Drošības eksperti atzīst, ka «CloudPets» incidents ļoti stipri atgādina nesen konstatētos drošības pārkāpumus citās viedajās rotaļlietās. Piemēram, runājošā lelle «Cayla», kas arī pieslēdzas internetam, varēja tikt izmantota kā izspiegošanas ierīce vai arī bērniem pārraidīt hakeru izveidotas ziņas. Vācijā nesen šī rotaļlieta tika vispār aizliegta, turklāt valsts federālā tīklu aģentūra ieteikusi vecākiem ne tikai neatļaut spēlēties ar «Cayla», bet pat šo lelli iznīcināt.

«eScan» iesaka vecākiem rūpīgāk izvēlēties viedās rotaļlietas un pirms to iegādes labi apdomāt, vai tās nepārkāpj bērnu un visas ģimenes privātumu. Pieslēdzoties rotaļlietas lietotnei, noteikti jāizmanto drošs Wi-Fi pieslēgums, bet kontam jāizveido sarežģīta parole ar lielajiem un mazajiem burtiem, cipariem vai simboliem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu