Pētījums: Sporta translāciju vērošana var kaitēt veselībai

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kanādas zinātnieki noskaidrojuši, ka sporta spēļu translāciju skatīšanās sirdi pakļauj tikpat lielai slodzei, kā skriešana.

Canadian Journal of Cardiology

Vēl lielākai slodzei savu sirdi pakļauj tie, kas spēli skatās «dzīvajā». Viņu sirdsdarbības ātrums pieaug par 110 procentiem, kamēr to skatītāju, kas spēli vēro televīzijā, sirdsdarbības ātrums pieaug par 75 procentiem.

Pētnieki brīdina ārstus, lai tie informē savus pacientus, ka sporta spēļu vērošanas laikā viņi var piedzīvot kardiovaskulāro kaišu saasinājumus.

«Mūsu pētījums pierāda, ka sirdsdarbību ietekmē ne jau gaidāmais spēles iznākums, bet gan brīži, kad spēlē notiek izšķirīgi un saspringti momenti,» komentēja profesors Pols Kairijs (Paul Khairy).

Pētījuma laikā tika aptaujāti vairāki brīvprātīgie, kuriem vaicāja, cik kaislīgi viņi atbalsta komandu, kas gatavojas spēlēt. Rezultātā atklājās, ka sirdsdarbības paātrinājumu neietekmē tas, cik ļoti cilvēks «fano» par attiecīgo komandu.

«Riska grupas pacientus ārstiem vajadzētu brīdināt, ka spēles laikā var parādīties sirdskaišu simptomi,» piebilda pētnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu