Psihologi: Stress ir pazīme, ka tavai dzīvei ir jēga

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Psihologi secinājuši, ka stress un raizes ne vienmēr liecina to, ka dzīvē kaut kas nav kārtībā. Stress ir arī jēgpilnas dzīves pazīme.

Psiholoģe Kellija Makgonigāla (Kelly McGonigal) jau gadiem strādā pie tā, lai uzlabotu cilvēku dzīvi – padarītu to laimīgāku un veselīgāku. Lielu daļu sava darba Kellija ir veltījusi stresa pētniecībai, cenšoties nonākt pie verdikta, ar kura palīdzību varētu mazināt stresa destruktīvo iedarbību uz cilvēka veselību. Tomēr Kellija apgalvo, ka pēdējo gadu laikā tas, kā psihologi uztver stresu, ir ievērojami mainījies.

Kā vēsta izdevums «Business Insider», pētniece ir sapratusi, ka stress ne vienmēr ir destruktīvs, gluži otrādi, stress un raizes var liecināt, ka cilvēka dzīvei ir jēga; ka cilvēks dara to, kas viņam ir patiesi svarīgs. Tādējādi, apzinoties, ka stress nav tikai negatīva parādība cilvēka dzīvē, viņš var to izmantot savā labā un veiksmīgi ar to sadzīvot.

«Pārāk bieži stresa brīžos mēs to uztveram kā signālu, ka nerīkojamies pareizi vai ka mūsu dzīve ir savā ziņā nepareiza, tomēr tas, kā cilvēks uztver stresu, ir ļoti nozīmīgi viņa veselībai,» komentēja Kellija.

Piemēram, tu esi cilvēks, kas ikdienā piedzīvo stresu un cenšas par katru cenu tikt no tā vaļā, uzskatot, ka tas ir kaitīgs veselībai. Stresa situācijā cilvēka organismā pastiprināti izstrādājas stresa hormoni, piemēram, kortizols, kas var negatīvi iedarboties uz cilvēka imūnsistēmu un veselību kopumā.

Pieņemsim, ka cilvēks dodas pretī šai stresa situācijai, saprotot, ka stress var potenciāli viņam palīdzēt. Pētījumi pierāda, ka tādā veidā cilvēks ne vien jutīsies psiholoģiski labāk, bet arī iegūs vērtīgu apziņu, ka tas, ko viņš dara un kā dēļ izjūt stresu, ir jēgpilns un vērtīgs.

«Stress nav signāls, ka kaut kas nav kārtībā ar tavu dzīvi, gluži otrādi, stress ir pazīme, ka tava dzīve ir nozīmīga un jēgpilna,» piebilda Kellija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu