Ko redz akli cilvēki? Vai tiešām pilnīgu tumsu?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Bieži vien cilvēki, kuriem ar redzi nav problēmu, prāto, ko īsti redz akli cilvēki? Vai tiešām tikai melnu tumsu? Savukārt aklie nereti cenšas saprast, vai pasaules pieredze un uztvere viņiem ir tāda pati kā redzīgajiem. Nav vienas atbildes uz šiem jautājumiem, tāpēc ka pastāv vairākas akluma pakāpes, no kurām ir atkarīga attiecīgā cilvēka pasaules jutekliskā uztvere.

Cilvēki, kuri ir akli kopš dzimšanas

Semjuels, kurš ir akls kopš dzimšanas, izdevumam «ThoughtCo», atklāj, ka uzskats, ka neredzīgs cilvēks redz tikai melnu tumsu, ir nepareizs, jo, tā kā šim cilvēkam neeksistē gaisma, tad, pašsaprotami, neeksistē arī tumsa. «Tas, ko es redzu, ir pilnīgs tukšums,» stāsta Semjuels.

Redzīgam cilvēkam šo tukšumu vieglāk būtu saprast, aizverot vienu aci, bet ar otru cenšoties fokusēties uz kādu priekšmetu. Ko šajā brīdī redz otra acs? Pilnīgi neko. Cita analoģija liecina, ka cilvēks, kurš ir akls kopš dzimšanas, redz to pašu, ko redzīgs cilvēks redz ar savu elkoni.

Cilvēki, kuri pilnībā zaudējuši redzi dzīves laikā

Cilvēkiem, kuri pilnībā zaudējuši redzi, ir dažādas uztveres pieredzes. Daži stāsta, ka redz pilnīgu tumsu, it kā viņi būtu iesprostoti alā. Savukārt citi atklāj, ka redz dažādus gaismas uzplaiksnījumus vai dažādas vizuālās halucinācijas, kas var ieņemt pazīstamas formas un krāsas.

Cilvēki, kuri ir funkcionāli akli

Tas, ko redz teorētiski jeb funkcionāli akli cilvēki, ir atkarīgs no tā, cik nopietni viņu redze ir bojāta. Šie cilvēki var saredzēt lielus objektus un cilvēkus, tomēr tiem vienmēr trūkst asuma. Daži no šiem cilvēkiem spēj atšķirt krāsas vai var saskaitīt savus pirkstus, ja tie ir pielikti tuvu pie acīm. Dažos gadījumos cilvēks krāsas neredz un viss ir ietīts pilnīgā miglā.

Cilvēki, kuri spēj uztvert tikai gaismu

Cilvēki ar šādu akluma pakāpi nespēj saredzēt priekšmetus, bet spēj uztvert gaismu, saprotot, kad viņi atrodas tumsā un kad gaismā.

Cilvēki ar tuneļa redzi

Šiem cilvēkiem redze var būt relatīvi normāla, tomēr tikai noteiktā rādiusā, proti, cilvēks ar tuneļa redzi var saredzēt tikai tos objektus, kas atrodas viņam priekšā.

Vai akli cilvēki redz sapņus?

Cilvēki, kuri ir piedzimuši akli, neredz vizuālus sapņus. Tie var sastāvēt no dažādām skaņām, sajūtām, garšām un smaržām. Savukārt cilvēki, kuri redzi ir zaudējuši dzīves laikā, var redzēt arī vizuālus sapņus, bet funkcionāli aklie cilvēki vizuālus sapņus redz pavisam noteikti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu