Izrādās, ka aitas nemaz nav tik stulbas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā jau daudzi mājdzīvnieki arī aitas izrādījušās daudz inteliģentākas nekā uzskatīts iepriekš, tāpēc teiciens «glups kā aita» varētu vairs nebūt derīgs daudzās situācijās.

Royal Society of Science

Iepriekšējie pētījumi jau pirms vairākiem gadiem pierādīja, ka aitas spēj atpazīt citu aitu sejas, kas jau ir diezgan apbrīnojami, tāpēc zinātnieki sev uzdeva jautājumu: vai aita pazīst un spēj atšķirt sava kopēja seju no citu cilvēku sejām?

Pie šāda atklājuma noveda Kembridžas universitātes neirobioloģijas profesores Dženijas Mortones sākotnējie centieni izpētīt Hantingtona slimības norisi starp aitām. Viens no šīs slimības simptomiem cilvēku starpā ir tāds, ka pacientam var rasties grūtības atpazīt sejas. Lai noskaidrotu, vai šis simptoms izpaužas arī aitām, vispirms bija jānoskaidro, vai veselas aitas vispār spēj atšķirt dažādus sejas vaibstus.

Darba procesā Mortonei izdevās no kautuves izglābt vairākas pilnīgi veselas aitas un veikt ar tām eksperimentu. Katrai aitai tika parādīti divi cilvēku attēli un, ja aita pieskārās pareizajam attēlam, tad tā tika atalgota ar ēdienu, bet, ja nepareizajam, tad atskanēja signāls un aitai bija jāgaida.

Drīz vien aitas saprata, ka, pieskaroties kādam noteiktam slavenības attēlam, viņas tiks pie našķa, kas savukārt pierādīja to, ka aitas spēj atšķirt cilvēku sejas pat tad, ja tām ir līdzīgi vaibsti.

Aitām tika piedāvāti tādu slavenību portreti kā Emma Vatsone, Džeiks Gilenhāls, Baraks Obama un Fiona Brūsa, jo šo slavenību attēli internetā pieejami visdažādākajos leņķos, pozās un situācijās.

«Es aitas vienmēr esmu pielīdzinājusi pusaudžiem, proti, kad pusaudži ir vieni paši, viņi ir sakarīgi, bet, kad sapulcējas lielā draugu barā, tad viņi mēdz darīt muļķīgas lietas,» komentēja Mortone.

Mortone apgalvo, ka drīz sāks pētīt aitas ar Hantingtona slimību, lai noskaidrotu, vai šīm aitām ir problēmas ar seju atpazīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu