Zinātniece: Buboņu mēra dēļ sievietes kļuva īsākas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

14. gadsimta vidū Eiropu pārņēma viena no nāvējošākajām un baisākajām epidēmijām pasaules vēsturē – buboņu mēris jeb melnā nāve. Tiek lēsts, ka epidēmijas laikā gāja bojā aptuveni 75 miljoni cilvēku, tomēr tagad pētnieki atklājuši vēl kādu pārsteidzošu faktu – pēc buboņu mēra izplatības beigām sievietes kļuva īsākas augumā.

American Journal of Human Biology

Zinātniece skaidro, ka, izpētot kaulus, ir iespējams noteikt vairākas nozīmīgas lietas. Piemēram, izpētot indivīda zobus, ir iespējams noteikt to vecumu, tāpēc zinātniece salīdzināja zobus un apakšstilbu kaulus starp sievietēm, kuras dzīvoja pirms un pēc mēra epidēmijas. Izrādījās, ka to sieviešu apakšstilbu kauli, kuras dzīvoja pēc mēra epidēmijas ir īsāki nekā to sieviešu kauli, kuras dzīvoja pirms tā.

Zināms, ka pēc mēra epidēmijas Eiropas iedzīvotāji kļuva veselīgāki. Ņemot vērā, ka 30 līdz 60 procenti no Eiropas iedzīvotājiem bija iznīcināti, pārtika kļuva viegli pieejama visiem, kā arī mazinājās konkurence darba tirgū un strādniekiem tika maksāts labāk.

Paradoksāli ir tas, ka, uzlabojoties dzīves apstākļiem un pārtikai, cilvēkiem vajadzētu kļūt garākiem nevis īsākiem, tomēr zinātniecei ir atbilde arī uz šo jautājumu.

Pie vainas varētu būt pārāk agra pubertāte

Pediatri noskaidroja to, ka, uzlabojoties pārtikas kvalitātei un pieejamībai, cilvēki kļuva dūšīgāki un meitenes ātrāk sasniedza pubertātes vecumu. Tas ir tāpēc, ka tauku daudzums sievietes ķermenī ir tieši saistīts ar hormoniem un reprodukcijas procesiem. Tieši tāpēc arī mūsdienās ASV bērni piedzīvo pubertātes vecumu agrāk nekā viņu priekšteči.

Pusbadā dzīvojošajām meitenēm pirms mēra epidēmijas trūka vajadzīgo vitamīnu, lai to kauli būtu veselīgi un spēcīgi, tomēr viņām bija vairāk laika līdz pubertātes vecumam, kad norisinās augšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu