Vai nagi un mati pēc nāves tiešām turpina augt?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēka sirds apstājas, asinis atdziest un locekļi sastingst - ir iestājusies nāve. Tomēr nagi un mati nemaz negrasās mirt un vienā mierā turpina augt. Vai arī tā mums tikai stāsta?

Ēriha Marijas Remarka slavenajā novelē «Rietumu frontē bez pārmaiņām» galvenais varonis stāsta, kā viņa drauga nagi un mati turpinājuši augt pēc tam, kad tas nomira no gangrēnas. Nagi bija līdzīgi korķviļķiem, bet mati uz pūstošā galvaskausa auga kā «zāle labi mēslotā augsnē». Bet vai tā tiešām ir patiesība?

Izdevums «BBC» vēsta, ka pašsaprotamu iemeslu dēļ, pētījumu par to, vai matu un nagu garumā pēc cilvēka nāves ir kādas izmaiņas, nav daudz. Šāda informācija parasti nāk no dažādām leģendām un anekdotēm, kas radušās medicīnas studentu starpā vai arī no pētījumiem, kas liecina, ka dažas šūnas paliek aktīvas arī pēc cilvēka nāves.

Šūnas organismā mirst dažādos laikos. Kad cilvēka sirds pārstāj darboties, smadzenes vairs nesaņem skābekli, tomēr nervu šūnas mirst tikai pēc trīs līdz septiņām minūtēm.

Savukārt ķirurgiem, lai transplantētu nieres, aknas un sirdi no donoriem, ir 30 minūtes laika, lai orgānu izgrieztu no mirušā cilvēka un sešas stundas laika, lai to implantētu dzīvajā cilvēkā.

Zināms arī, ka ādas šūnas pēc cilvēka nāves dzīvo visilgāk – aptuveni 12 stundas.

Lai nagi augtu, ir nepieciešams, lai veidotos jaunas šūnas, kas nevar notikt bez glikozes. Cilvēka nāves brīdī glikoze organismā pārstāj veidoties, kā rezultātā nav iespējama nagu augšana.

Līdzīgi ir arī ar cilvēka matiem. Katrs mats aug no atsevišķas folikulas, kas nodrošina visu nepieciešamo mata augšanai. Folikulā atrodas šūnu grupa, kas regulāri dalās, lai mats neizkristu. Lai šūnas dalītos, tām nepieciešama tā pati glikoze, kas nevar veidoties, ja organisms ir miris.

Kāpēc tad pastāv mīts, ka cilvēka mati un nagi pēc nāves turpina augt?

Visticamāk tāpēc, ka pēc cilvēka nāves āda atkāpjas un izžūst, kā rezultātā nagi un mati izskatās garāki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu