Ekspertu padomi, kā pareizi un nekaitīgi šķaudīt

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sidknee23, CC BY-NC-ND 2.0

Ja iepriekš uzskatīji, ka šķaudot vispareizāk ir aizsegt muti ar kabatas lakatiņu, tad zini, ka esi kļūdījies, jo austrāliešu eksperti noskaidrojuši, ka, ja vēlies efektīvāk izvairīties no baktēriju izplatības, šķaudīt vajag elkoņa locītavā.

Kā vēsta izdevums «The Daily Telegraph», plaši lietotā šķaudīšanas metode, kad mutei priekšā tiek aizlikts kabatas lakatiņš, ir nepareiza, tāpēc, gan apkārtējo veselības, gan etiķetes labad, labāk būtu izmantot Amerikas kultūrā bieži piekopto «šķaudīšanu elkonī».

«ASV bērni jau no mazotnes tiek mācīti, ka šķaudot mutei priekšā labāk aizlikt elkoņa locītavu, nekā kabatas lakatiņu, tāpēc mums, austrāliešiem, vajadzētu pārskatīt savas bērnu audzināšanas metodes šķaudīšanas ziņā,» komentēja Sidnejas Universitātes profesors Gajs Eslisks.

Arī profesors Lindsejs Greisons atbalsta «šķaudīšanu elkonī» un uzskata, ka tā mikrobiem ir daudz grūtāk izplatīties gaisā.

«Šķaudīšanai vai klepošanai elkoņa locītavā vajadzētu kļūt par jaunu labas etiķetes piemēru, jo tā ir labāka par šķaudīšanu piešņauktā kabatas lakatiņā vai plaukstās. Neviens negrib saskarties ar cilvēku, kuram kabatā ir piešķaudīta salvete, vai, ja šķavu viņš tikko apturējis ar plaukstām,» komentēja Greisons.

Lielbritānijā veselības organizācijas nesen sarīkoja plašu kampaņu, kuras laikā cilvēki tika izglītoti, ka salvete pēc lietošanas ir nekavējoties jāizmet ārā, bet rokas jānomazgā. Savukārt jaunākie pētījumi liecina, ka vēl efektīvāk izvairīties no mikrobu izplatības ir šķavu apturot ar elkoņa locītavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu