Kāpēc cilvēki kasa galvu, ja kaut ko nesaprot?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka galvas kasīšana mulsuma brīdī ir no mūsu pērtiķu senčiem pārņemts mantojums, kas kalpo kā instinktīva aizsargreakcija pret potenciālu uzbrukumu.

Scientific Reports

«Novērotā pērtiķu rīcība paaugstināta stresa apstākļos varētu būt attīstījusies arī cilvēkos un kalpo kā aizsargreakcija sociāli saspringtās situācijās. Parādīšana citiem, ka tu esi sanervozējies, var ļaut abām pusēm izvairīties no tālāka konflikta,» skaidroja pētījuma autors Džeimijs Vaithauss.

Pētījuma praktiskajā daļā tika izpētīta 45 makaku uzvedība, kas dzīvo 200 makaku lielā grupā. Pētnieku komanda vēroja makaku uzvedību dažādās situācijās astoņus mēnešus un atklāja, ka pērtiķi visbiežāk kasīšanos piekopj paaugstināta stresa situācijās, piemēram, atrodoties blakus augstāka ranga pērtiķiem vai ienaidniekiem.

Kad augstāka ranga pērtiķis pietuvojās zemāka ranga sugas brālim, iespēja, ka viņš uzbruks, samazinājās līdz 50%, savukārt, ja pērtiķis nekasījās, tad uzbrukuma iespēja bija 75%.

«Tā kā kasīšanās ir stresa pazīme, potenciālais uzbrucējs biežāk izvēlējās neuzbrukt, jo stress var pērtiķī izraisīt neprognozējamu uzvedību, kā rezultātā ciest var pats uzbrucējs,» piebilda Vaithauss.

Pētnieki cer, ka šis pētījums palīdzēs labāk saprast, kā cilvēkos rodas stress un kā ar to labāk tikt galā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu